Kies een zwemlesversneller om wachtlijsten te verkorten
Uit: Inspiratiecountdown, 9 december 2021
De wachtlijsten voor zwemlessen blijven de gemoederen en de media bezig houden. Vandaag stond er een artikel in Trouw.
De kern van het artikel is dat door de huidige ‘avondlockdown’ de wachtlijsten nog langer worden. Er wordt gesproken over een opstopping. Hoe we het ook bekijken, er wordt minder zwemles gegeven en daardoor duurt het langer dat kinderen hun zwemdiploma halen. En duurt het ook langer dat de nieuwe kinderen kunnen beginnen. In Trouw gaat het over de vraag of een generatie minder goed leert zwemmen. En wordt gesteld: ‘Wie verwachtte dat zijn kind in de zomervakantie wel een A-diploma zou hebben, kan dat waarschijnlijk vergeten.’ De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer, vindt de wachtlijsten niet te verkroppen: “Zwemles is cruciaal voor onze kinderen.” Hij pleit ervoor dat het kabinet nog eens kijkt naar de mogelijkheden om zwemles na vijven te organiseren.
Veranderen
Ik word een beetje recalcitrant van zo’n artikel. Het gaat er van uit dat alles hetzelfde blijft. En ja, dan gaat er met die wachtlijsten niks gebeuren en worden ze inderdaad langer. Je kunt in ieder geval de groepen groter maken. Tijdens een webinar begin dit jaar heb ik al meerdere ideeën gedeeld hoe je dat kunt organiseren. (Heb je het webinar nog niet gezien? Via deze link kun je het webinar terugkijken).
Maar ik pleit er nu voor dat we eens gaan kijken hoe we de zwemlessen kunnen versnellen. Ik brainstorm even voor de vuist weg. Dat is niet altijd genuanceerd, maar ik slik mijn ‘ja,maar’ even in.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het leren zwemmen sneller verloopt?
- Lange wachtlijsten helpen op zichzelf al. Want hoe ouder de kinderen zijn, hoe gemakkelijker ze zwemvaardigheden onder de knie kunnen krijgen.
- Zwemmen leer je door te doen. Laten we kijken hoe we extra oefentijd per week kunnen creëren: in het weekend, tijdens recreatief zwemmen, onder schooltijd, in het buitenbad, in het buitenwater, in het eigen zwembad. Voorkom stilstaan in de les, zorg dat kinderen 80% of meer actief bezig zijn in de les.
- Faciliteer de ouders. Richt speciale momenten in dat ouders met hun kind kunnen oefenen. Gebruik het boek Leren zwemmen is leuk om ze te ondersteunen.
- Investeer in 2022 in peuterzwemmen. Dat kan nog onder schooltijd, daar is vast meer ruimte beschikbaar. Richt je op het ‘watervrij’ maken en kijk of kinderen, als ze 4 zijn, het eerste niveau van de zwemles kunnen overslaan. Laat ouders weten wat meedoen met hun peuter betekent voor de snelheid van het leren zwemmen.
- Gebruik het water in het zwembad optimaal. Gebruik zowel al het diepe als het ondiepe water. Wijk af van je standaardplekken in het zwembad, wees flexibel. Kun je het recreatiebad ook gebruiken? Werk in het diepe met zwempakjes of zwembandjes. Laat kinderen iedere les zwemmen in diep én ondiep water.
- Heb je te weinig lesgevers? Kijk of je stagiairs, Lifeguards of ouders kunt inzetten en maak je groepen groter.
- Experimenteer met internetfilmpjes. Laat het kijken niet vrij, maar geef kinderen ‘kijkhuiswerk’ en ervaar of de kinderen ervan profiteren en sneller leren zwemmen.
- Gebruik video’s tijdens de zwemlessen en gebruik ze als stuurkaarten.
- Kijk eens kritisch naar je zwemlesplan. Wat is de gemiddelde zwemlesduur van de kinderen (hoeveel uren zijn nodig op weg naar A?) Is het meer dan 50 uur? Kijk of je andere, effectieve methodische keuzen kunt maken.
- Maak kinderen eerst superwatervrij. Stel het aanleren van de techniek uit, investeer in watergevoel, vooruitkomen in het water op allerlei manieren, evenwicht in het water beheersen (= o.a. crawl beenslag, zonder technische correcties).
- Begin met het technisch aanleren van de enkelvoudige rugslag. Ga door tot ze 10 tot 15 meter kunnen verplaatsen, dan zit de techniek er goed in. En ga dan pas de schoolslag aanleren.
- Leer de schoolslag als totaalslag aan. Stop met beenslag oefenen achter plankjes, met kurkjes en schoolslag leren met het gezicht in het water. Schakel na de geautomatiseerde enkelvoudige rugslag direct over op de totale schoolslag met gezicht boven water.
- Beweeg van expliciet naar meer impliciet leren.
- Varieer veel in de lessen. Wissel klassikaal af met zelfstandig oefenen.
- Kijk of je een deel van het zwembad kunt inrichten als ‘waterspeeltuin’. Laat kinderen daar tijdens (iedere) les in oefenen. Of tijdens het recreatieve zwemmen. Leren op deze manier zorgt voor een brede basis, zelfvertrouwen en plezier.
Wat vind jij?
Kun jij iets veranderen/verbeteren om het leren zwemmen te versnellen? Waar word je enthousiast van? Welk idee roept bij jou een ‘ja, maar’ op? Kun je nog meer zwemlesversnellers toevoegen? Ik hoor graag je reactie in de Facebookgroep.
Gratis e-books inspiratiecountdown
Nieuwsgierig naar meer inspiratieartikelen? Kijk hier voor meer opties!