Online zwemles leren geven, hoe werkt dat?

Bij een ‘online’ opleiding heb je geen boeken meer nodig, alle theorie is online, in een leeromgeving, beschikbaar. Er zijn heel veel interessante teksten en er zijn video’s en geluidsfragmenten. En er zijn allemaal opdrachten die je direct in de praktijk kunt uitproberen. Want het échte lesgeven doe je, net als bij een ‘gewone’ opleiding, natuurlijk in het zwembad!

Waarom is een online zwembadopleiding voor mij interessant?

Een online opleiding maakt het mogelijk om te leren op de manier die precies bij jou past. De online leeromgeving helpt je om stap voor stap jouw opleiding te volgen. Het is niet voor iedereen gemakkelijk om zichzelf te motiveren tot studeren. Soms is extra ondersteuning heel erg prettig. De online klassikale variant is dan dé oplossing. Je wordt iedere week online verwacht en wordt stap voor stap door de theorie geleid. En dat allemaal vanuit je eigen huiskamer of tuin. Zonder lange stukken te hoeven reizen!

Wat doen we in de bijeenkomsten?

Het online lesmateriaal is zeer compleet en geschikt voor zelfstudie. Bij de klassikale variant is er sprake van wekelijkse zoom-bijeenkomsten. Daar kom je andere lesgevers tegen die net als jij de opleiding volgen. Als je de theorie vooraf bestudeert, leer je  tijdens de bijeenkomsten hoe je het kunt gebruiken en toepassen in de praktijk. Zo ben je goed voorbereid voor je stage. Je wisselt ook uit met andere deelnemers en krijgt daardoor een bredere kijk op welke mogelijkheden er allemaal zijn om zwemles te geven.

Is er ook praktijk?

Er is tijdens de online opleiding geen praktijk. Je krijgt wel opdrachten die je zelf in de praktijk kunt uitvoeren. In de leeromgeving staan ook video’s met praktijkvoorbeelden. De ervaringen tijdens het doen en kijken worden met elkaar besproken in bijeenkomsten.

Krijg ik begeleiding tijdens de stage?

Jouw docent komt, bij de opleiding Lesgever Zwem-ABC, in ieder geval één keer bij jouw lessen kijken. Tijdens dat bezoek worden jouw lessen ook beoordeeld. Tijdens jouw stage word je begeleid door jouw stagebegeleider. Met hem/haar is er tijdens jouw opleiding ook contact. Misschien is er hele goede begeleiding in het zwembad en is dat voldoende om het lesgeven onder de knie te krijgen. Meer begeleiding van je docent is altijd mogelijk. Overleg voor de mogelijkheden met jouw docent.

Hoeveel uren stage moet ik lopen?

Het aantal stage-uren dat nodig is voor de opleiding Lesgever Zwem-ABC is niet vastgelegd. Iedere deelnemer aan de opleiding moet competentieopdrachten maken. Voor deze opdrachten is het nodig om te kijken en mee te doen tijdens de zwemlessen in jouw (stage)bad. Daarnaast moet je uiteindelijk (voldoende) zelfstandig zwemles kunnen geven. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om dat onder de knie te krijgen is vooral afhankelijk van jouw beginsituatie. Wanneer je er klaar voor bent, komt de docent jouw lessen beoordelen. Dit moment overleg je jouw stagebegeleider.

Ben ik na 8 bijeenkomsten klaar met de opleiding?

Nee, dan ben je waarschijnlijk nog niet klaar. Maar misschien ook wel. Dat hangt helemaal af van jouw beginsituatie.

Hoe lang doe ik over de opleiding?

De klassikale opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten die verdeeld worden over twee maanden. Weet je al veel en heb je al veel ervaring? Dan kun je misschien na twee maanden al examen doen. Heb je nog nooit lesgegeven? Dan duurt het zeer waarschijnlijk langer. En dat is ook logisch. De theorie kun je zo snel leren als je zelf wilt, maar je zult voldoende praktijkervaring op moeten doen om de opdrachten te maken en te leren om les te geven. Hoe lang het uiteindelijk duurt is dus afhankelijk van jouw eigen mogelijkheden. Als de klassikale bijeenkomsten zijn afgelopen kun je gewoon meedoen met de wekelijkse zoombijeenkomsten voor individuele leerlingen. En jouw opleiding afronden als je er klaar voor bent.

Wanneer mag ik examen doen?

Om mee te mogen doen aan het groepsgesprek moet je eerst worden beoordeeld in de praktijk. Het moment waarop dat gebeurt wordt in overleg met je stagebegeleider en docent vastgesteld. Wanneer je al veel lesgeefervaring hebt is het handig dat je al vrij snel wordt beoordeeld. Dan kun je tijdens het theoretische deel van de opleiding gebruik maken van de feedback die je hebt gekregen. Als jouw lesgeven nog niet voldoende blijkt te zijn, word je nog een keer opnieuw beoordeeld.

Je mag meedoen aan het groepsgesprek als je alle overige examenonderdelen (comptentie-opdrachten, C-diploma, Zwemmend redden voor zwembaden (ZRZ), EHBO-diploma, praktijkbeoordeling) hebt afgerond. Eventueel is er uitstel te krijgen voor EHBO of ZRZ. Dit gebeurt in overleg met je docent.

Wie is/zijn mijn docent(en)?

De online bijeenkomsten worden verzorgd door Titeke Postma. De beoordelingen in de praktijk neemt zij ook voor haar rekening. Maar daarvoor worden ook andere docenten ingezet. Dat geldt ook voor het nakijken van de competentie-opdrachten.

Wat is het verschil tussen de klassikale online opleiding en de individuele opleiding?

De klassikale opleiding start op een vast moment. Je start in een groepje met andere deelnemers en jullie volgen dezelfde route (in het begin). Je kiest ervoor om begeleid te worden door je docent in een vaststaand programma. Je hebt in ieder geval 8 bijeenkomsten met dezelfde groep.

Bij de online individueel variant kun je ieder moment starten. Je volgt je eigen programma. Er zijn wekelijks bijeenkomsten waar je aan mee kunt doen. Je ontmoet daar andere deelnemers die misschien al veel langer bezig zijn. Deze bijeenkomsten worden niet gegeven volgens een vast programma. Er wordt vooral ingespeeld op de vragen van de deelnemers. Aan de hand daarvan wordt de theorie uitgelegd en leer je deze toe te passen in de prakijk. Dit gebeurt ook onderling in groepjes. Op die manier oefen je ook voor het examen (het groepsgesprek). De online individuele variant is onvoorspelbaarder en een echte opleiding op maat. Het is handig als je veel vragen durft te stellen! Dan leer je het meest!

Welk diploma haal ik?

Het online lesmateriaal is ontwikkeld en afgestemd op de opleidingen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De (competentie)opdrachten in de leeromgeving geven, als ze voldoende zijn gemaakt, toegang tot het (eind)examen Lesgever Zwem-ABC. Ook moet je in het bezit zijn van Zwemmend redden voor zwembaden, EHBO en het C-diploma van het Zwem-ABC. Het eindexamen bestaat uit een groepsgesprek. Haal je daar een voldoende voor, kom je in het bezit van het certificaat Lesgever Zwem-ABC.

Hoeveel kost de opleiding? 

Meedoen aan de ‘online standaard’ en ‘online klassikaal’ variant kost € 1350,-. Wil je meer begeleiding, dan wordt een offerte op maat gemaakt.

Wanneer kan ik beginnen?

Als je de individuele opleiding wilt volgen, kun je morgen beginnen! Wil je graag meedoen aan een klassikale opleiding, dan kan het zijn dat je even moet wachten tot er een nieuwe groep begint. De volgende opleiding start op 24 juni 2024.

Mijn vraag staat er niet bij!

Dat is jammer! Stel je vraag door een mail te sturen naar info@propulztp.nl. Of bel met Titeke: 06 44860998.