Bewegen in water voor zwangeren
Bewegen in water als je zwanger bent, heeft grote voordelen. Door de opwaartse kracht van het water ontstaat er ontspanning en wordt het lichaam minder belast. Voor zwangere vrouwen is het daarom een ideale activiteit. Om fit te blijven en te ontspannen. Maar ook om andere vrouwen te ontmoeten en samen ervaringen uit te wisselen.
Bewegen in water voor zwangeren kán de start zijn van een leven lang bewegen in water. Door te zorgen voor plezier in de lessen en het onderhouden van contact na de geboorte van de baby, vergroot je de kans op deelname aan het baby-peuterzwemmen. Hoe pak je dat succesvol aan? Dat leer je in de opleiding Bewegen in water voor zwangeren.
Doel
Aan het eind van de opleiding ben je in staat om gevarieerde lessen voor zwangeren te organiseren en de vrouwen op een deskundige manier te begeleiden. Je leert hoe het lichaam zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap, wat de voordelen zijn van bewegen in water en hoe je dit in de lessen kunt toepassen. Je krijgt handvatten hoe je deze activiteit opzet, voorbereidt en verzorgt. Je ontvangt tips hoe je deelnemers kunt werven en hen stimuleert om door te gaan naar het babyzwemmen.
Data
De volgende opleiding start woensdag 9 oktober. De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten van 09.00 uur tot (uiterlijk) 12.30 uur. De overige data zijn: 16 en 23 oktober, 6 en 13 november.
Als je een keer niet aanwezig kunt zijn, is het mogelijk om de bijeenkomst terug te kijken. Er wordt van elke bijeenkomst een opname gemaakt en in de online leeromgeving geplaatst.
Kosten
De kosten voor de opleiding (inclusief (online) lesmateriaal) zijn € 660,- (inclusief 21% btw).
Extra kosten voor beoordeling/coaching in de praktijk in verband met het behalen van certificeerbare eenheid 2 (begeleider recreatieve zwemactiviteiten) worden in overleg vastgesteld.
Onderwerpen
- Welke motieven hebben zwangeren om mee te doen aan je activiteit? Wat kun je doen om de deelname van zwangeren te stimuleren?
- Overzicht van lichamelijke ontwikkeling tijdens de zwangerschap, hoe speel je daar op in tijdens de lessen? Je ontvangt een lijst met veelvoorkomende vragen (en antwoorden).
- Werken aan conditie, ontspanning, interactie en voorbereiding op de bevalling, hoe vertaal je dat in je lessen? Je leert specifieke (bekken)oefeningen voor zwangeren, ontspanningsoefeningen en oefeningen voor het onderhouden van conditie.
- De opzet van de activiteit, hoe pak je dat aan? Nadenken over het doel, de globale inhoud, de opzet van de lessenreeks en de organisatie van de lessen.
- Lesinhouden ontwikkelen en lessen verzorgen; vaardigheden ontwikkelen en oefenen.
- Hoe stimuleer je de doorstroom naar het babyzwemmen of een andere activiteit?
Opzet en werkwijze
De opleiding wordt verzorgd door Titeke Postma en Anky van der Veen. Wat kun je in ieder geval verwachten:
- Er wordt gebruik gemaakt van een online leeromgeving met video’s, teksten en opdrachten. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst bereid je je voor.
- Het videomateriaal is o.a. opgenomen met deelnemers van Anky. Je ziet dus praktijkvoorbeelden die je kunt uitproberen in jouw eigen praktijk. Daarnaast ontvang je veel tips uit de praktijk.
- In de online bijeenkomsten komen de onderwerpen op een praktische manier aan de orde, er is veel tijd voor het stellen van vragen en uitwisseling van ervaringen.
- Je krijgt voorafgaand aan de training lesmateriaal (o.a. een boek met achtergronden over zwanger zijn) toegestuurd.
- We werken met de software ‘zoom’. Dit houdt in dat je elkaar online kunt zien (we hebben maximaal 12 deelnemers).
- ‘Zoom’ maakt het ook mogelijk om met elkaar in groepjes te werken. Dit werkt erg inspirerend, je krijgt de gelegenheid om van elkaar te leren en elkaar te helpen met het opzetten van je activiteit.
- Er is in de opleiding veel ruimte voor interactie.
Wat heb je nodig?
- Een computer, laptop, tablet. Voor de bijeenkomsten zou je zelfs genoeg hebben aan een mobiele telefoon.
- Een leergierige en kritische houding. Zodat je veel vragen wilt stellen, aan Anky en Titeke, maar ook aan de andere deelnemers.
(Huiswerk)opdrachten
Na iedere bijeenkomst krijgen je huiswerkopdrachten; stap voor stap pas je de onderwerpen van de training toe door te werken aan de eindopdracht. Aan het eind van de opleiding heb je de activiteit voor jouw eigen zwembad ontwikkeld en een lessenreeks gemaakt.
Tijdens de opleiding ga je zoveel als mogelijk oefenen in de praktijk. Je ervaringen bespreek je tijdens de opleiding.
Je kunt deze opleiding gebruiken om certificeerbare eenheid 2 van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker (Begeleider recreatieve zwemactiviteiten) af te ronden. Er worden dan twee lessen die je aan zwangeren geeft, beoordeeld.
Eindopdracht
Iedere deelnemer maakt een eindopdracht die bestaat uit het opzetten van de activiteit voor zwangeren met een lessenreeks die daarbij aansluit.
Doe je mee?
Er is plaats voor 12 deelnemers. Je kunt je aanmelden door je naam en telefoonnummer te mailen naar info@propulztp.nl. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging en meer informatie.
Wil je meer informatie? Stuur een mail of bel 06 44860998.