Conditiezwemmen

Bij nagenoeg alle activiteiten die te maken hebben met zwemmen, is er sprake van het opbouwen of onderhouden van conditie. Bij ‘leren zwemmen’ leer je om de techniek van de enkelvoudige rugslag en schoolslag steeds langer vol te houden. Bij het ‘verder leren zwemmen’ (bijvoorbeeld oefenen voor zwemvaardigheidsdiploma’s) leer je nieuwe zwemtechnieken. Die je dan ook weer leert beter vol te houden. En waardoor het zwemmen veel afwisselender en leuker wordt.

Veel mensen komen heel regelmatig naar het zwembad om hun banen te zwemmen. Alleen of samen met een vriend of vriendin. Soms trainen ze gericht voor een Cityswim of een zwemtocht. Soms komen ze vooral met het doel om fit te blijven. En dat kan lang doorgaan, want zwemmen doe je tot op hoge leeftijd.

Triathleten trainen voor de eerstvolgende triathlon en willen vaak ook graag nog iets verbeteren aan hun techniek. Masters trainen om te blijven presteren bij wedstrijden en dat geldt natuurlijk ook voor de wedstrijdzwemmers.

Wat kun je doen om iedereen die zwemt ‘voor z’n conditie’ dat leuk vindt en ook echt blijft volhouden? Zodat ze blijven zwemmen en onderweg niet afhaken? Die vragen staan centraal in de opleiding Conditiezwemmen.

Voor wie?

De opleiding conditiezwemmen is voor zwemlesgevers of zwemtrainers die zich (verder) willen verdiepen in het aanleren van zwemslagen en het verbeteren van de conditie van hun deelnemers.  Het is voor lesgevers en trainers die zien dat zwemmen op den duur saai en te voorspelbaar kan worden. Die graag nieuwe manieren willen ontwikkelen en toepassen om deelnemers gemotiveerd en met plezier te laten blijven zwemmen.

Opzet en werkwijze

De opleiding wordt verzorgd door Titeke Postma en duurt 4 maanden. Iedere maand zijn er online twee workshops waarin één onderwerp centraal staat. Daarnaast is er ook iedere maand een ‘Q&A’. Daar kunnen deelnemers al hun vragen stellen en ervaringen delen. Wat kun je in ieder geval verwachten:

  • In totaal 8 workshops die 2 tot 2,5 uur duren en waarin een onderwerp centraal staat dat te maken heeft met conditiezwemmen.
  • In totaal 4 Q&A bijeenkomsten waarin vragen kunnen worden gesteld, ervaringen gedeeld en feedback kan worden gevraagd voor de opdracht.
  • Iedere deelnemer gaat tijdens de opleiding aan de slag met het opzetten van een nieuwe activiteit of het verbeteren van een bestaande activiteit waarin conditiezwemmen een rol speelt.
  • Deelnemers krijgen een inlogcode voor een online leeromgeving met daarin alle informatie, achtergrondtheorie en inspiratievoorbeelden voor de opleiding.
  • In de online bijeenkomsten komen de onderwerpen op een praktische manier aan de orde, er is veel tijd voor het stellen van vragen en uitwisseling van ervaringen.
  • Je krijgt voorafgaand aan de training lesmateriaal toegestuurd. De inhoud is een verrassing, maar je ontvangt in ieder geval het boek ‘In 10 stappen meer plezier in bewegen’.
  • We werken met de software ‘zoom’. Dit houdt in dat je elkaar online kunt zien (we hebben maximaal 15 deelnemers) en met elkaar in groepjes kunt werken.
  • De workshops worden opgenomen en in de leeromgeving geplaatst. Het is mogelijk om ze terug te kijken. Ook handig als je een keer niet aanwezig kunt zijn.

Wat heb je nodig?

  • Een computer, laptop of tablet. Voor de bijeenkomsten zou je zelfs genoeg hebben aan een mobiele telefoon.
  • Een leergierige, nieuwsgierige houding en zin om op zoek te gaan naar nieuwe kansen en ideeën om het voor jezelf én de deelnemers nog leuker te maken.

Na iedere bijeenkomst krijg je huiswerkopdrachten. En stap voor stap pas je de onderwerpen van de training toe door te werken aan de eindopdracht. Aan het eind van de opleiding heb je een activiteit voor een zelfgekozen doelgroep ontwikkeld. Tijdens de opleiding ga je zoveel mogelijk oefenen in de praktijk.

Je kunt deze opleiding gebruiken om certificeerbare eenheid 2 van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker (Begeleider recreatieve activiteiten) af te ronden. Er worden ook twee lessen die je verzorgt, beoordeeld.

Data

De opleiding start dinsdagmiddag 14 februari 2023. De opleiding wordt online gegeven en bestaat uit 8 workshops die duren van 13.00 uur tot 15.00 uur (kan soms iets langer duren). De overige data zijn: 28 februari, 14 en 21 maart, 4 en 18 april, 16 en 23 mei.

De Q&A sessies worden bij de start van de opleiding in overleg gepland.

Kosten

De kosten voor de opleiding (inclusief (online) lesmateriaal) zijn € 695,- (inclusief 21% btw).

Extra kosten voor beoordeling/coaching in de praktijk in verband met het behalen van certificeerbare eenheid 2 (begeleider recreatieve zwemactiviteiten) worden in overleg vastgesteld.

Misschien is het mogelijk om met elkaar een moment af te spreken om in een zwembad te oefenen. Dit wordt besproken met de groep. Hier zijn dan (waarschijnlijk) kosten aan verbonden.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen (vragen) komen in ieder geval aan de orde:

  • Blijven zwemmen = motivatie. (intrinsieke) motivatie van de deelnemers, hoe werkt dat precies? Wat kun je als lesgever/begeleider doen om conditiezwemmen plezierig en leuk te maken?
  • Nieuwe zwemtechnieken aanleren: keerpunten, vlinderslag, samengestelde rugslag.
  • Huidige technieken verder verbeteren met behulp van impliciet leren.
  • Trainingsopbouw en trainingsvormen.
  • Zwemvariaties: wat kun je doen om conditiezwemmen gevarieerd aan te bieden?
  • Welke organisatievormen kun je allemaal gebruiken?
  • Aan welke doelen willen deelnemers (misschien) werken? Hoe kun je meten of deze doelen worden bereikt? (testen)
  • Welke trends zijn er op het gebied van conditie en gezondheid? Welke materialen zijn er op de markt om te gebruiken?
  • Hoe maak je individuele trainingsprogramma’s?
  • Bij welke activiteiten kun je de ideeën over conditiezwemmen gebruiken?
  • Hoe kun je inspelen op de populariteit van Cityswims e.d.?

Eindopdracht

Iedere deelnemer maakt een eindopdracht die bestaat uit het ontwikkelen of verbeteren van een activiteit voor een zelfgekozen doelgroep/activiteit en een lessenreeks die daarbij aansluit.

Doe je mee?

Er is plaats voor 15 deelnemers. Je kunt je aanmelden door je naam en telefoonnummer te mailen naar info@propulztp.nl. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging en meer informatie.