Van controleren naar inspireren: ontdek de kracht van intrinsieke motivatie

Iedereen is gemotiveerd, maar motivatie werkt voor iedereen anders. Motivatie wordt beïnvloed door drijfveren, persoonlijke voorkeuren, behoeften en ervaringen. Daarnaast heeft het ook te maken met aspecten als:

  • Weten waarom je iets doet. Wat wil je bereiken? Waar doe je het voor?
  • Geloven in ontwikkeling en groei. Denk je dat je het kan? Ervaar je succes?
  • Voldoende balans tussen autonomie en structuur (speelruimte). Mag je zelf meebeslissen? Of ‘moet’ je doen wat er wordt gezegd?
  • Voldoende uitdaging en variatie. Is wat je doet voorspelbaar of saai? Of valt er nog voldoende te ontdekken?
  • Een gevoel van verbinding. Hoor je er bij? Doe je het samen? Word je gezien?

Als je kinderen of volwassenen begeleidt wil je het liefst dat iemand vanuit zichzelf gemotiveerd is. Leren of werken gaat dan met meer plezier, ontspanning en resultaat. Maar hoe kun je die motivatie positief beïnvloeden? Welke mogelijkheden heb je? Dat staat beschreven in het boek ‘In 10 stappen meer plezier in bewegen’.

Op zoek naar intrinsieke motivatie

In deze masterclass leer je aan de hand van die 10 stappen hoe motivatie werkt en vooral ook hoe het voor jóu werkt. Je neemt namelijk ‘jezelf mee’ in je rol als begeleider. Jouw ‘bril’ (wie je bent) bepaalt mede hoe je kijkt en reageert op de personen waarmee je werkt. En jouw bril ‘matcht’ niet altijd met de ander. Daardoor lukt het soms niet om de ander te begrijpen en te inspireren, waardoor demotivatie kan ontstaan. Een goede balans is daarom essentieel: de balans tussen jouw behoeften en voorkeuren en die van je deelnemers.

Andere bril, anders kijken en begeleiden

In deze masterclass leer je om meer brillen dan alleen die van jezelf op te zetten. Je:

  • ontdekt je ‘eigen bril’: hoe werkt motivatie voor jou? Wat heb jij nodig? Wat zijn jouw voorkeuren?
  • komt er achter hoe jouw bril jouw stijl van lesgeven beïnvloedt. Hoe kijk jij naar je deelnemer? Welke verwachtingen heb jij en hoe reageer je?
  • je gaat begrijpen waar je beter in kunt worden en wat jouw ontwikkeldoelen (kunnen) zijn.

Doel

Aan het eind van de masterclass weet je hoe (intrinsieke) motivatie werkt en wat je kan doen om een ander op een inspirerende manier te begeleiden. Je leert jezelf als lesgever beter kennen en bent je bewust van de invloed van ‘jouw bril’ op jouw voorkeur van begeleiden. Je begrijpt hoe motivatie voor anderen anders kan werken en bent in staat om ‘door meerdere brillen te kijken’. Je weet hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen en kunt direct aan de slag in de praktijk.

Opzet en werkwijze

De masterclass wordt verzorgd door Titeke Postma en bestaat uit twee online bijeenkomsten die ongeveer 3 uur duren. Wat kun je in ieder geval verwachten:

  • Je vult voorafgaand aan de masterclass een NBI-Breinvoorkeuren-vragenlijst in. Met jouw antwoorden wordt jouw persoonlijke Breinprofiel gemaakt. Daarin staan  persoonlijke voorkeuren. Het geeft inzicht in hoe je bijvoorkeur werkt, communiceert, leert of begeleidt.
  • Je leert wat intrinsieke motivatie is en waardoor die wordt beïnvloed.
  • De 10 stappen voor meer plezier in bewegen worden besproken en je ontdekt wat jij al toepast en wat je anders zou kunnen doen.
  • Je ontdekt dat mededeelnemers aan de masterclass andere voorkeuren en ervaringen hebben. Je gaat leren van elkaar.
  • Je wordt gestimuleerd om voor jezelf vast te stellen hoe jij jouw lesgeven verder kunt ontwikkelen en nog beter kunt worden.
  • In de online bijeenkomsten komen de onderwerpen op een praktische manier aan de orde, er is veel tijd voor het stellen van vragen en uitwisseling van ervaringen.
  • Je krijgt voorafgaand aan de training lesmateriaal toegestuurd. De inhoud is een verrassing, maar je ontvangt in ieder geval het boek ‘In 10 stappen meer plezier in bewegen’.
  • We werken met de software ‘zoom’. Dit houdt in dat je elkaar online kunt zien (we hebben maximaal 15 deelnemers) en met elkaar in groepjes kunt werken.

Wat heb je nodig?

  • Een computer, laptop of tablet. Voor de bijeenkomsten zou je zelfs genoeg hebben aan een mobiele telefoon.
  • Een leergierige, nieuwsgierige houding en de wil om (nog) beter te worden in de dingen die je doet.

Data

De eerstvolgende masterclass is op vrijdagochtend 3 en 10 februari 2023. De opleiding wordt online gegeven en bestaat uit 2 bijeenkomsten van 09.00 uur tot (uiterlijk) 12.30 uur.

Kosten

De kosten voor de opleiding (inclusief (online) lesmateriaal en een persoonlijk Breinprofiel) zijn € 250,- (inclusief 21% btw).

Heb je in het verleden al een keer een NBI Breinvoorkeuren-vragenlijst ingevuld? Dan krijg je € 30,- korting.

Doe je mee?

Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers. Je kunt je aanmelden door je naam en telefoonnummer te mailen naar info@propulztp.nl. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een bevestiging en meer informatie.