In Fotografie, Inspiratie, Zwemmen

Moederdag! Ook ik ben verwend met een cadeau, een prachtig boek: The Swimming Pool in Photography. Ik ben er blij mee, het past helemaal bij me. Een aanrader voor liefhebbers van zwemmen, water en een vleugje geschiedenis. Om een beetje bij weg te dromen, zin te krijgen in een duik en geïnspireerd te raken om na te denken. De titel zegt veel, maar zeker niet alles. Want het is veel meer dan een boek met foto’s van zwembaden.

Francis Hodgson, professor fotografie aan de universteit van Brighton, schreef de teksten voor dit boek. Hij schrijft over architectuur, duiken, kleding in het zwembad en ook zwemslagen. Deze ordening is ook voor een groot deel terug te vinden in de gekozen foto’s.

Strak vormgegeven zwembaden, met sfeervolle kleuren. Privébaden als statussymbool, van simpel tot superdeluxe. Zwembaden in gekke vormen, van bovenaf gefotografeerd. En de nieuwe hippe, volgens mij doodenge, zwembaden in hoge gebouwen waar je door de bodem naar beneden kunt kijken (die ik overigens graag eens zou uitproberen!)

Diversiteit

Zwembaden staan voor plezier, sport en discipline, therapie en ontspanning. Het is allemaal terug te vinden in de foto’s. Een foto van Martin Parr gemaakt in Japan (the Ocean Dome) geeft een perfect beeld van de sociale functie die een zwembad vervult. Foto’s van vakantiegangers in baden van hotels en vakantieparken maken dat beeld compleet en schetsen vooral ook de enorme diversiteit.

Water als inspiratiebron

Fotografen, filmmakers, schrijvers en dichters zijn al jaren gefascineerd door water, zee en zwembaden. Reflecties op het water, de lichtbreking en de vervormingen zijn een uitdaging om te schilderen of te fotograferen. In het boek staan mooie foto’s, veel die ik nog niet eerder had gezien. Maar ook bekende foto’s zoals die van de kunstinstallatie Swimming Pool van Leandro Erlich, die tegenwoordig ook in Museum Voorlinden te zien is.

 

Geschiedenis

De fotokeus zorgt voor een mooi overzicht van de geschiedenis en ontwikkeling van zwembaden. Ook het leren zwemmen ontbreekt niet. En daar hoort dan natuurlijk Nederland bij. Er is een drietal foto’s opgenomen van de Nederlandse fotograaf Henk van der Horst. Hij fotografeerde in 1938 zwemlessen in het Zuiderpark in Den Haag met daarop een groep deelnemers aan het droogzwemmen voor de schoolslag en de enkelvoudige rugslag. En een foto van een anonieme fotograaf laat de eerste lessen zien in zwembad ’t Zwarte Plasje in Hillegersberg.

Mooie beelden met nostalgie waarover ik lekker kan wegdromen. Zou het droogzwemmen ooit terugkeren? Hoe ziet het zwemmen er over een paar jaar uit? Welke foto’s gaan we dan maken? Heeft iedereen straks z’n eigen zwembad in de tuin, straat of het appartementencomplex? En wat betekent dat dan voor zwemlessen? Ik wil zelf ook weer foto’s maken! Heerlijk zo’n cadeau. Een echte aanrader.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER