In Coachen, Inspiratie, Vernieuwing

Het was begin juli toen ik hoorde dat Obama naar Nederland kwam. Ik was druk bezig met het schrijven van het nieuwe leerboek Zweminstructie voor MBO-leerlingen. Het project NL Zwemveilig liep voor mij als projectleider op zijn eind. Ik had veel zin om nieuwe stappen te zetten. Ik schreef in mijn notitieboek: ‘Obama komt naar Nederland! Daar wil ik naar toe! Programma verder niet bekend, maar met een beetje geluk komt Ben Tiggelaar ook langs.’

Ik ging vooral om geïnspireerd te raken. Voor mij betekent dat energie krijgen. Van een verhaal, een oefening, een foto of een lied. Ik ga associëren of krijg zin om meer te weten te komen. Ik word aan het denken gezet. Kom op nieuwe ideeën en in beweging. Dat is gelukt!

Steven van Belleghem

Van iedere inleider heb ik wel iets meegenomen. Steven van Belleghem had ik nog nooit gezien en ik heb ook geen boek van hem in de kast staan. Ik was zeer verrast, hij presenteert geweldig. Zijn boodschap gaat over de nieuwe technologie en het gebruik daarvan door grote bedrijven als Amazon en McDonalds. Het gaat allemaal om de ‘customer experience’. Het spitste zich vooral toe op timemanagement en de keus die ieder bedrijf moet maken: of je zorgt er met je diensten en producten voor dat mensen tijd kunnen besparen óf je verbetert de kwaliteit van de tijd die wordt gespendeerd. Mijn zus doet haar boodschappen al bij AH Online, volgens Steven zal ik ook volgen. Natuurlijk vraag ik me direct af hoe we hier als zwembaden op in kunnen spelen. Dat vraagt om een brainstorm!

Daniel Shapiro

Van Shapiro had ik nog helemaal niets gehoord of gelezen. Ik had gezien dat hij een boek heeft geschreven: ‘Duurzaam onderhandelen’ en die titel sprak me niet zo aan. Maar inmiddels ligt het boek bij mij op tafel! Want het verhaal was geweldig en zijn filosofie past helemaal bij die van mij. Daniel staat voor ‘the power of appreciation’. Zorg ervoor dat je de ander wilt begrijpen, waardeer de ander, stel je oordeel uit, stel open vragen, luister, wissel standpunten uit. Stop met ‘me versus you’, zoek samenwerking. Ik kan op dat gebied ook nog veel leren. Wordt vervolgd, eerst het boek lezen!

Bas van der Veldt

Het verhaal van Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software, klonk als modern leiderschap, maar schuurde zo nu en dan ook. Volgens Bas wil je graag bij AFAS werken óf absoluut niet.

Bij AFAS is een belangrijke regel dat je ‘start met liefde’. Medewerkerstevredenheid wordt gemeten met een werkpretenquête, regels zijn geschrapt en drie V’s zijn leidend: Vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Fouten maken mag, zolang je maar werkt met je gezond verstand in het belang van AFAS. Het gaat om de intenties. Dat klinkt heel goed. Het schuurde toen het ging over draagvlak (daar ben ik nogal van). Volgens Bas moet je dat vervangen door daadkracht. De leider bepaalt de richting van het bedrijf. Daar kan en hoeft niet iedereen het mee eens te zijn. En dat klinkt dan ook weer heel logisch. Als ik het bij elkaar optel, zijn bij AFAS de medewerkers belangrijk, worden ze betrokken en moeten ze zelfs zo nu en dan een directielid tegenspreken.

Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmith had ik nog nooit gezien, maar zijn boek ‘Triggers’ is een van de weinige boeken die ik echt van het begin tot het eind heb gelezen. Een geweldig boek van een, zo bleek vrijdag, geweldige man. Iemand die zegt ‘I’m here to help’ en weet dat gedrag van een ander veranderen niet werkt. Zijn advies voor mensen met relatieperikelen: ‘letting go or let him go’. En dan lacht hij zelf het hardst, heerlijk. Wat me vooral bijbleef was zijn wijsheid (ik las het later terug in Triggers) dat het succes van de personen die hij coacht vooral afhangen van het feit dat de persoon iets doet. Vertellen aan iemand anders wat hij moet doen? Dat werkt niet. De persoon moet zelf in actie komen. En daar ben ik het zo roerend mee eens! Tot slot een sleutel tot succes volgens Marshall: follow up! Maak afspraken, maar kijk ook of het is gelukt. Iedere twee maanden met elkaar in gesprek. Eens, dan blijf je gemotiveerd.

(Denkproducties,_FD13957Ferdy Damman)

Barack Obama

En toen natuurlijk Obama. Hij was bedachtzaam en vertelde veel. Ik heb mijn best gedaan om een paar mooie quotes op te schrijven:

 • Het gaat om het werk en het doel, niet om jou
 • Ik word niet boos als je een fout maakt, maar je moet er wel over vertellen
 • Set the right direction, do the right things (naar Peter Drucker)
 • Go out of the bubble, you need people to go in to you

Wat mij aansprak was de bespiegeling over de huidige politiek in Amerika en hoe het zo ver kon komen. Obama gaf aan dat er veel veranderingen zijn doorgevoerd, waardoor mensen zich ongemakkelijk voelen. Duidelijke richtlijnen en vaste gegevens zijn verdwenen. Het was een lastige tijd met frustraties. Het is menselijk om de schuld daarvan bij de ander te leggen. Dus die ander ‘moet weg’. Misschien waren de veranderingen te vernieuwend voor een (groot?) deel van de bevolking. Er zijn 2 stappen vooruit gezet en daarna gaat het weer 1 achteruit.

Obama blijft hoopvol en optimistisch. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat je gelooft in wat je zegt. Zijn motto: ‘denk erover na en wees zo duidelijk mogelijk’. Dan ben je authentiek en heb je alle communicatietrucs niet nodig.

Conclusie

Geheel in de stijl van Ben Tiggelaar werden we uitgenodigd om even snel op te schrijven wat je mee wilde nemen van het gesprek met Obama. Ik heb voor mezelf opgeschreven dat je moet weten wat je wilt: ‘believe in it’. Vertel een goed verhaal. Trek je niks aan van anderen. Zorg voor humor, om jezelf niet te serieus te nemen.

Ja, het was een inspirerende dag. Vol mooie gedachten over leiderschap die ik goed kan gebruiken voor de komende opleiding Leiding geven in het zwembad. We starten 15 oktober. Nieuwsgierig? Scannen maar!

 

Titeke Postma inspireert en vernieuwt. Ze zet je op een originele, creatieve en eigenzinnige manier aan het denken over het leuk(er) maken van bewegen, letterlijk en figuurlijk. Zodat bewegers ‘in beweging komen’, met plezier veranderen en bewegen en daardoor blijven bewegen.

 

 

 

 

Showing 2 comments
 • José
  Beantwoorden

  Titeke, wat heb je mooie dingen gehoord, geleerd en met ons gedeeld. Zo word ik geinspireerd via jou. Dank je!

 • Marit van der Sleen
  Beantwoorden

  Wat een prachtig en inspirerend verslag. Had hier ook bij moeten zijn. Ik was er dus niet bij helaas maar voel de inspiratie en krijg zo toch nog veel mee uit jouw woorden. Dank je wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER