Zomer 2022. Ik heb het gevoel dat ik eindelijk weer een klein beetje gewend ben. Aan het nieuwe ritme dat ontstond nadat alles weer ‘normaal’ werd. Een ritme waarin ik langzamerhand weer een beetje balans voel. Balans tussen veel online aan de slag zijn én inmiddels weer steeds meer kilometers rijden om naar zwembaden te gaan en ‘live’ teams te begeleiden. Of te kijken hoe goed mijn leerlingen al zwemles verzorgen.
Mede door corona zijn mijn ‘werkmogelijkheden’ ‘legio’ geworden. Ik betrap me de laatste maanden op keuzestress. Wat is het beste? Wat vind ik het leukste? Wat past het best bij mij? Wat komt eerst? En wat daarna? Ik heb van nature ideeën te over en kan slecht kiezen. Van veel van mijn plannen is het afgelopen half jaar niet veel terecht gekomen. Conditiezwemmen, masterclasses, nieuwe online opleidingen, een mooi voorlichtingsproject en een podcast opzetten, blogs schrijven? Het is (nog) niet gelukt. Het was te veel, ik heb het laten gaan. Het ging even niet anders.
Dat wat normaal leek, is niet meer vanzelfsprekend
Om me heen zag ik hetzelfde gebeuren. Doelgroepactiviteiten die van de agenda werden geschrapt. Zwemlessen die niet door konden gaan. Met kunst en vliegwerk oplossingen zoeken voor personeelsproblemen en/of te lange rijen op vliegvelden. Dat wat altijd normaal leek, is niet meer vanzelfsprekend. En dat wordt al bijna weer normaal.
Soms heb je geen keus en moet je rigoureus zijn. Heeft Mick Jagger corona? Dan kan het concert niet doorgaan. Want wat zijn de Stones zonder Mick! Soms moet je lef hebben. Durven en out of the box denken. Wat doe je als je drummer corona heeft? Het overkwam Melissa Etheridge tijdens haar concert afgelopen weekend in Groningen. Ze koos ervoor om het optreden door te laten gaan. En haar ervaring met het creëren van ‘drumloopings’ te gebruiken. Ik weet niet precies hoe ze het doet, maar de drum doet ‘gewoon mee’. Tijdens de eerste maanden van corona deed ze het thuis ook, vanuit haar eigen studio. Ze noemde het zaterdag haar ‘hybride drummer’. En wij waren blij. Misschien was het nóg beter geweest met een live drummer, maar het kon doorgaan! Waarschijnlijk hadden we met drummer een andere playlist gehoord. Maar ach, dit was óók geweldig.
We moeten oude overtuigingen en gedachten vandaag de dag laten gaan. En ja, dat kost energie. Al het nieuwe kost energie, misschien is dat de reden dat ik (we?) het zoeken naar een nieuw ritme best vermoeiend vind. We moeten onze verwachtingen bijstellen, anders is het soms niet meer te doen en brand je af. Je moet ook risico’s nemen.
Onzekerheid
Voordat ik veel te ver afdwaal (ik moet er weer even een beetje inkomen), keer ik terug naar mijn verhaal. Mijn keuzestress in de huidige omstandigheden wordt voor een groot deel veroorzaakt door onzekerheid. Maak ik de juiste keuzes? Ik begeleid organisaties en teams en focus op de online opleiding Lesgever Zwem-ABC. Ik maak hem steeds beter.
Volgens mij help ik daar mijn leerlingen én de branche mee. Efficiënter en soms ook sneller leren is mogelijk. Als ik nu ook de stagebegeleiders help om hun leerlingen nog beter te begeleiden, dan wordt het nóg prettiger voor iedereen. En als ik nou stimuleer dat leerlingen sneller hand en span diensten kunnen verlenen in de zwemlessen, op een veilige en verantwoorde manier, dan lijkt me dat helemaal afgestemd op de vraag. Toch?
Ik weet het eigenlijk wel, maar soms word ik toch weer op het verkeerde been gezet. Door iemand die me vertelt dat haar werkcoach vindt dat ze geen online opleiding voor zwemonderwijzer mag volgen. Want dat kan niet goed zijn, lesgeven is toch iets dat je doet in de praktijk? Tsja, wat moet je daar nou mee. Moet ik er tegenin gaan? Nee, laat maar. Ik spaar m’n energie.
Ik heb gekozen. Ik richt me gewoon op degenen die het met me eens zijn. Die er ook in geloven. Die ook zien dat online opleiden zo zijn voordelen kan hebben. Die weten dat het échte leren altijd plaatsvindt door te doen. Of je nu live in de klas zit, online in de groep of gewoon helemaal je eigen gang gaat met de theorie. Cruciaal is of je gemotiveerd bent. En graag wilt en jezelf een beetje kent. Dat je weet: ik heb iemand nodig die zegt dat ik het moet doen, anders doe ik het niet. Of weet: ik wil niet een half jaar wachten op de start van de opleiding. Ik wil nu! Ik heb er zin in!
Summerschool
Er zijn zoveel mogelijkheden! Zelfs in de zomermaanden. Op 21 juli start een hybride opleiding Lesgever Zwem-ABC. We doen alles zoals we gewend zijn in de normale, klassikale opleidingsstructuur: vooraf theorie bestuderen, huiswerk maken, samen met je ‘zoomgenoten’ in groepjes aan de slag, opdrachten inleveren voor een bepaalde datum, een docent die vertelt en ook vragen stelt. Je past direct van alles toe in de praktijk of wacht daar gewoon even mee. Omdat je graag eerst weet hoe alles zit. Je bent bij iedere bijeenkomst omdat je dat heerlijk vindt. Of verzaakt zo nu en dan, omdat je dat ook zo heerlijk vindt.
Het is een klassikale, online variant met heel veel ruimte voor differentiatie. Dat is namelijk de kracht van online leren, want uiteindelijk leer je het best op je eigen manier.
20 juli is het eerste ‘summerschool inspiratiewebinar’. Gewoon lekker luisteren en meedenken over een goede zwemles en andere onderwerpen. Voor ieder wat wils. En denk je nu: ‘ja doei, ik heb vakantie!’. Alle begrip. (Je kan het wel terugkijken, want ik neem alles op).
Ik wens je een heerlijke zomer toe!