Lesgever Zwem-ABC

Online

Propulz.tP biedt de opleiding Lesgever Zwem-ABC (die leidt tot het certificaat Lesgever Zwem-ABC uitgereikt door de Nationale Raad Zwemveiligheid) online aan. Er worden geen boeken meer gebruikt. Als deelnemer log je in in een leeromgeving en word je via thema’s door alle theorie geleid.

In de leeromgeving staan competentieopdrachten die moeten worden gemaakt voor het examen. Op deze opdrachten ontvangt je feedback van de docent die ook een cijfer geeft.

Stage

Tijdens de opleiding loop je stage in een zwembad. In dit zwembad krijg je praktijkbegeleiding. Je observeert, probeert uit en gaat (uiteindelijk) zelfstandig lesgeven. Dit wordt allemaal uitgelegd in de leeromgeving. De hoeveelheid stage (aantal uren) is afhankelijk van jouw beginniveau. Er is geen vast aantal stage-uren vastgesteld. Uiteindelijk worden vier lessen beoordeeld die alle vier voldoende moeten zijn. In principe regel je je eigen stageplaats, maar Propulz.tP is altijd bereid om mee te zoeken.

Kies de opleidingsroute die bij jou past

Het is, mede door het online lesmateriaal, goed mogelijk om de opleiding individueel te volgen. Je begint wanneer het jou uitkomt, leert in je eigen tempo, op je eigen momenten én op je eigen manier de theorie.

Wil je liever wat meer structuur en vaste begeleiding? Dan is de klassikale opleidingsvariant iets voor jou.

Online klassikaal

De variant ‘online klassikaal’ bestaat uit:

 • 9 maanden toegang tot het online materiaal
 • starten op een vastgesteld moment
 • 8 online zoom bijeenkomsten waarin je met een groep stap voor stap door de theorie wordt geleid
 • na de 8 bijeenkomsten stroom je automatisch door naar de ‘online standaard’ variant
 • deelname aan de besloten Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en kunt uitwisselen met andere deelnemers
 • beoordeling van lessen in de praktijk
 • deelname aan het examen Lesgever Zwem-ABC.

Je krijgt iedere week video’s en huiswerk om je voor te bereiden op de bijeenkomsten. Als je wilt start je direct met het maken van competentieopdrachten.

De online bijeenkomsten worden verzorgd door Titeke Postma. De beoordeling in de praktijk en het nakijken van de competentieopdrachten worden ook door andere docenten uitgevoerd.

De kosten bedragen € 1350,-. Dit bedrag is inclusief 21% btw. Wanneer je de opleiding niet in 9 maanden kan afronden, kun je de opleiding verlengen. De kosten daarvoor zijn € 15,00 per (extra) maand.

Startmoment

De klassikale opleiding start in 2022 in het kader van de Summerschool. De bijeenkomsten zijn op donderdag of vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur.

De start is op 21 juli. De volgende bijeenkomsten zijn op:

 • 28 juli
 • 4 augustus
 • 26 augustus
 • 2 september
 • 9 september
 • 16 september
 • 23 september.

Overige kosten

De opleiding voor Zwemmend redden voor zwembaden en EHBO, die nodig zijn voor het behalen van het certificaat Lesgever Zwem-ABC, zijn niet in de prijs meegenomen. De inhoud van Zwemmend redden voor zwembaden is wel opgenomen in de leeromgeving. Propulz.tP kan ondersteunen in het zoeken naar een EHBO-opleiding en kan examens Zwemmend redden voor zwembaden organiseren. De kosten daarvoor liggen tussen de € 75,- en € 150,- (inclusief korte instructie).

Aanmelding en starten

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@propulztp.nl. Na aanmelding ontvang je binnen 24 uur een inlogcode en kun je direct aan de slag. Zodat je goed voorbereid mee kunt doen aan de eerste bijeenkomst.

Toch liever de individuele variant? Kijk dan hier.

Veelgestelde vragen

Online zwemles leren geven, kan dat dan?

Bij een ‘online’ opleiding heb je geen boeken meer nodig, alle theorie is online, in een leeromgeving, beschikbaar. Er zijn heel veel interessante teksten en er zijn video’s en geluidsfragmenten. En er zijn allemaal opdrachten die je direct in de praktijk kunt uitproberen. Want het échte toezichthouden en lesgeven doe je, net als bij een ‘gewone’ opleiding, natuurlijk in het zwembad!

Waarom is een online zwembadopleiding voor mij interessant?

Een online opleiding maakt het mogelijk om te leren op de manier die precies bij jou past. De online variant sluit hier heel goed bij aan. Het is niet voor iedereen gemakkelijk om jezelf te motiveren tot studeren. Soms is extra ondersteuning heel erg prettig. De online klassikale variant is dan de goede oplossing. Je wordt iedere week online verwacht en wordt stap voor stap door de theorie geleid. En dat allemaal vanuit je eigen huiskamer of tuin. Zonder lange stukken te hoeven reizen!

Zijn er bijeenkomsten?

Het online lesmateriaal is zeer compleet en geschikt voor zelfstudie. Bij de klassikale variant is er sprake van wekelijkse zoom-bijeenkomsten. Daar kom je andere lesgevers tegen die net als jij de opleiding volgen.

Krijg ik begeleiding tijdens de stage?

Jouw docent komt, bij de opleiding Lesgever Zwem-ABC, in ieder geval één keer bij jouw lessen kijken. Tijdens dat bezoek worden jouw lessen ook beoordeeld. Wil jij  veel meer begeleiding hebben? Je kunt de hoeveelheid begeleiding helemaal afstemmen op jouw beginsituatie. Misschien geef je al heel lang les en is online begeleiding wel voldoende. Misschien is er hele goede begeleiding in het zwembad en is dat voldoende om het lesgeven onder de knie te krijgen. Meer begeleiding is altijd mogelijk. Overleg voor de mogelijkheden met jouw docent.

Hoeveel uren stage moet ik lopen?

Het aantal stage-uren dat nodig is voor de opleiding Lesgever Zwem-ABC is niet vastgelegd. Iedere deelnemer aan de opleiding moet competentieopdrachten maken. Voor deze opdrachten is het nodig om te kijken en mee te doen tijdens de zwemlessen in jouw (stage)bad. Daarnaast moet je uiteindelijk (voldoende) zelfstandig zwemles kunnen geven. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om dat onder de knie te krijgen is vooral afhankelijk van jouw beginsituatie. Wanneer je er klaar voor bent, komt de docent jouw lessen beoordelen. Dit moment overleg je jouw stagebegeleider.

Hoe lang doe ik over de opleiding?

De klassikale opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten die verdeeld worden over twee maanden. Weet je al veel en heb je al veel ervaring? Dan kun je misschien na twee maanden al examen doen. Heb je nog nooit lesgegeven? Dan duurt het zeer waarschijnlijk langer. En dat is ook logisch. De theorie kun je zo snel leren als je zelf wilt, maar je zult voldoende praktijkervaring op moeten doen om de opdrachten te maken en te leren om les te geven. Hoe lang het uiteindelijk duurt is dus afhankelijk van jouw eigen mogelijkheden. Als de klassikale bijeenkomsten zijn afgelopen kun je gewoon meedoen met de wekelijkse zoombijeenkomsten voor individuele leerlingen. En jouw opleiding afronden als je er klaar voor bent.

Welk diploma haal ik?

Het online lesmateriaal is ontwikkeld en afgestemd op de opleidingen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De (competentie)opdrachten in de leeromgeving geven, als ze voldoende zijn gemaakt, toegang tot het (eind)examen Lesgever Zwem-ABC. Ook moet je in het bezit zijn van Zwemmend redden voor zwembaden, EHBO en het C-diploma van het Zwem-ABC. Het eindexamen bestaat uit een groepsgesprek. Haal je daar een voldoende voor, kom je in het bezit van het certificaat Lesgever Zwem-ABC.

Hoeveel kost de opleiding? 

Meedoen aan de ‘online standaard’ en ‘online klassikaal’ variant kost € 1350,-. Wil je meer begeleiding, dan wordt een offerte op maat gemaakt.

Wanneer kan ik beginnen?

Als je de individuele opleiding wilt volgen, kun je morgen beginnen! Wil je graag meedoen aan de klassikale opleiding, dan kan het zijn dat je even moet wachten tot de opleiding start. De volgende opleiding start op 21 juli 2022.