Vandaag naar de Dag van het sportonderzoek in Amsterdam geweest. Interessant en inspirerend. Waarom inspirerend? Het zet aan tot nadenken. En dat levert bij mij vaak nieuwe invalshoeken of ideeën op.
70% van onze populatie moet over twee jaar voldoen aan de beweegnorm. Uit het trendrapport Bewegen en Gezondheid (je kunt het downloaden op #mce_temp_url#) dat vandaag werd gepresenteerd, blijkt dat we al een aantal jaren net onder die 70% bewegers zitten. Wat moeten we doen om meer mensen te laten voldoen aan de beweegnorm? Waarom wordt er niet genoeg bewogen? Het antwoord daarop is complex.
Eén aspect wil ik benoemen. Om zeer regelmatig te bewegen, moet bewegen leuk en plezierig zijn. De één ervaart plezier als er iets wordt geleerd. Een ander ervaart vooral plezier als er sprake is van interactie met anderen of als de prestatie wordt verbeterd. Volgens mij geldt voor alle deelnemers dat er sprake moet zijn van een ervaring, een beleving. Het meedoen moet een bepaald gevoel opleveren.
Hoe maak ik dit woord een beetje concreet? Voor de lol ‘ googlede’ ik het even. Oei! Dat is wel een heel populair woord. Varen in een sloep als beleving, fietsen als beleving, eten als beleving. Je komt het allemaal tegen. Er zijn zelfs Beleving Awards.
En waar gaat het dan om? Om klanttevredenheid. De beweger zien als klant en klantgericht benaderen, dat is een invalshoek waar ik al eerder iets over heb geschreven (#mce_temp_url#).
Beleving lijkt te worden beïnvloed door interactie. Interactie met een lesgever voor de groepsbeweger, interactie met de natuur voor de individuele hardloper, interactie met het water dat langs je lichaam stroomt tijdens het zwemmen van banen.
Is die interactie altijd bewust? Ik denk het niet, maar geloof wel dat bewustwording de beleving extra kan versterken. Ik zie mogelijkheden om een link te leggen met mindfulness!
Bewegen en beleven, een mooi onderwerp om nog heel veel over te schrijven. En dat ga ik doen, wordt vervolgd.