In Beleving, Bewegen, Creatief denken, Inspiratie, Zwemmen

Tijdens de workshop ‘Creatief in beweging’ die ik tijdens de Zwembadbranchedag 2015 gaf, stond de vraag ‘hoe kunnen we er voor zorgen dat kinderen met meer plezier leren zwemmen?’ centraal. Doel was om verschillende creatieve (denk)technieken te introduceren en deelnemers te laten ervaren hoe je op nieuwe ideeën kunt komen.

Associeren maar!

Nieuwe ideeën ontstaan sneller wanneer je in staat bent om goed te associeren. Het gaat bij een associatietechniek even helemaal niet om je centrale vraag, maar je neemt even afstand en luistert naar muziek of kijkt naar een foto. En terwijl je luistert of kijkt, denk je ‘zo maar’ aan allerlei onderwerpen. Die gedachten schrijf je op, je verzamelt ze bijvoorbeeld  in een mindmap of ‘bloem’.

Tijdens de workshop liet ik bovenstaande foto met knuffels zien en vroeg ik de deelnemers op te schrijven waar ze aan dachten.

Kleine kinderen, je eigen kind, je kind naar bed brengen, kermis, touwtje trekken, ballen gooien. Veel associaties passeerden de revue. Daarna werd het lastiger. De opdracht was om een associatie te nemen en te kijken wat je daarmee zou kunnen voor de centrale ‘plezier’vraag. Dus, hoe kom je, door te denken aan (bijvoorbeeld) ‘ballen gooien’, op een nieuw idee om kinderen meer plezier te laten beleven tijdens de zwemles?

Met deze associatie ligt het idee grotendeels voor de hand. Je kunt ballen gebruiken in de zwemles. Prompt werden allerlei andere materialen opgesomd om te gebruiken in de zwemles. Het begrip ‘kermis’ sprak ook tot de verbeelding. Spelletjes doen.Touwtje trekken onder water, nieuw materiaal aan touwtjes maken, ballen gooien in drijvende emmers, samen een levende draaimolen nadoen. Maar knuffels gebruiken in de zwemles?

Prachtig idee

Hoe we er op kwamen, ik weet het niet meer. Maar via, via, via, bedachten we met elkaar dat het leuk zou zijn om kinderen hun eigen favoriete knuffel mee te laten nemen naar het zwembad. Dan kunnen ze aan hun knuffel laten zien wat ze allemaal hebben geleerd op de zwemles. En hoe mooi en goed ze al zwemmen. Dat werkt motiverend!

Ik word altijd blij van zulke dingen. Dit vond ik gewoon echt een leuk idee. Je kunt je voorstellen dat ik nog blijer werd toen ik onlangs in het Molenduinbad in Norg de volgende poster zag hangen. Het idee van de workshop omgezet tot actie.  Geweldig!

 

Wil je ook leren hoe je (samen met je team) nieuwe ideeën kunt verzamelen? Dan is de masterclass Creatief in Beweging misschien iets voor jou! 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER