We mogen weer zwemles geven! De vlag hangt uit, mails worden verstuurd. Op 16 maart gaat het weer los. Het ziet er naar uit dat er de komende maand(en) stap voor stap steeds meer mogelijk is. Ik werd maandag weer een beetje optimistischer. En wie weet is het écht mogelijk dat ik dit jaar weer naar een concert kan. Het lijkt me heerlijk!
Voorlopig richt iedereen zich op de plannen op korte termijn. Als eerst het bad maar weer goed gevuld is en het water op temperatuur. En als zoveel mogelijk kinderen in de hogere niveaus nou voor de zomervakantie eens hun diploma kunnen halen. Dat is waar het in eerste instantie om gaat.
Wachtlijsten
Toch weet iedereen dat er wachtlijsten aan zitten te komen. En als we nú niet gaan nadenken over hoe we daarmee om kunnen gaan, blijven we de komende jaren achter de feiten aanlopen. Lange termijnplanning is daarom geen overbodige luxe. In diverse webinars zijn daarvoor veel ideeën langsgekomen: eerst alleen inzetten op zwemles, vaker per week zwemles geven, meer ruimte voor zwemles vinden (dus voor schooltijd of meer in het weekend), nadenken over de vakanties, de groepen groter maken, kiezen voor andere organisatievormen, ouders betrekken bij de zwemles en dan vooral de watergewenning, je zwembad op bepaalde tijden omtoveren tot een soort fitnesscentrumopstelling met de ‘personal zwemjuf of -meester’ op oproep beschikbaar en/of ouders ondersteunen op afstand als ze in buitenwater hun kind ‘watervrij’ willen maken.
Gekleurde ideeën
Sommige van deze ideeën voelen vanzelfsprekend, je zou ze morgen kunnen invoeren. Vanuit creatief denken worden dit ook wel ‘blauwe’ ideeën genoemd. Andere ideeën klinken heel aantrekkelijk, je wordt er warm van, krijgt er zin in, maar moet er wel even goed over nadenken hoe het werkelijkheid kan worden. Dit zijn de ‘rode’ ideeën: vernieuwend, uitdagend en haalbaar. Er zijn ook ‘gele’ ideeën. Ze klinken mooi, maar lijken toch behoorlijk ‘out of the box’. Ze roepen twijfel, ‘ja-maren’, onzekerheid en soms de reactie ‘onzinnig’ op. Het vergt even tijd om aan die rare mogelijkheden te wennen.
Peutersurvival en wachtlijsten
Tijdens het webinar ‘Ouders betrekken bij de zwemles’ opperde ik de mogelijkheid om peutersurvival in te zetten om de druk op de wachtlijsten te verlagen. Het idee is om (veel) ouders te stimuleren met hun kind tussen van 3-3,5 naar Peutersurvival te komen. In de lessen wordt gewerkt aan de eerste stappen op weg naar zwemveiligheid. Als de kinderen vier jaar zijn, stromen ze door naar het tweede niveau van de zwemles.
Groot voordeel is dat deze kinderen kunnen zwemmen op tijden waar zeer waarschijnlijk ruimte genoeg is in het bad. En door de doorstroom naar niveau 2 te bevorderen, ontstaat er ruimte in niveau 1 voor kinderen die op dit moment op de wachtlijst staan.
Kies je kleur!
Het ‘Peutersurvivalidee’ klinkt best simpel. Voor veel zwembaden is dit een blauw idee. Misschien werd het zelfs voor corona gewoon al zo gedaan. Is dit zo, zorg er dan voor dat je, zodra het weer mag, ouders en hun jonge kinderen naar het zwembad krijgt. Hoe eerder hoe beter. Voor sommige zwembaden is ‘Peutersurvival’ een rood idee. Als het baby-peuterzwemmen voorheen niet zo goed liep, moet er een nieuw plan komen. En als de leeftijdsgroep tot 3,5 jaar nog niet als aparte groep werd gezien, moeten de lessen voor deze kinderen even anders worden neergezet. Het is zeker haalbaar, maar er moet wel even over worden nagedacht.
Zijn er ook zwembaden voor wie ‘Peutersurvival’ een geel idee is? Dat is zeker mogelijk, hoewel de activiteit natuurlijk niet onbekend is. Maar als er nog geen baby-peuterzwemmen was, moet het helemaal opgezet worden. En als er niet werd gewerkt met doorstroom naar niveau 2, kost dat ook nog wel even wat energie. Is die energie de moeite waard? Ik ben ervan overtuigd. En begin dan nú met nadenken, dan is succes de beloning op langere termijn.
Babyboom
En neem hoe dan ook de jongsten, de baby’s mee in de plannen. Door corona is er sprake van een echte ‘babyboom’. Daar liggen dus kansen! Het lijkt mij dat hier sprake is van een ‘rood’ idee. Alle baby’s van voor de lockdown zijn ‘op’, dus er is wel werk aan de winkel.
Voor iedereen die behoefte heeft aan een inspiratieboost, organiseer ik samen met Anky van der Veen twee nieuwe workshops: ‘De ins en outs van Peutersurvival’ en ‘Babyzwemmen na corona’. Natuurlijk is er ook nog de opleiding ‘Bewegen in water met baby’s en peuters’ die definitief start op woensdag 17 maart. Als je die volgt, word je helemaal klaargestoomd voor de nieuwe tijd. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.