Er is nog steeds belangstelling en aandacht voor de wachtlijsten in de zwembaden vanuit de landelijke en regionale pers. Hoe gaan de zwembaden dat oplossen? En wat zijn de consequenties voor de zwemveiligheid? Zoals eerder gezegd maak ik me niet zoveel zorgen over de kinderen die straks weer terugkomen in de zwemles. Geef ze de tijd om even weer te wennen! En we zullen verbaasd staan over hun (begin)niveau en alles wat ze nog kunnen.
Zin in schaatsen!
Mijn mening is gesterkt door mijn avonturen in het afgelopen weekend. Er lag ijs! En als dat wordt aangekondigd, krijg ik, net als veel Nederlanders, de kriebels. Hoewel ik helemaal niet goed kan schaatsen, voel ik mezelf een enorme drang om in actie komen. Zo ook vrijdag. In de ochtend de schaatsen in het dorp laten slijpen. In de middag schaatsen met een vriendin op een veilig stuk buitenwater een dorp verderop.
Ik voelde me een stuntel. Maar al harkend en steeds meer glijdend ontwikkelde bij mij een stralend gevoel: ‘Ik kan het nog!’. Zaterdag durfden we daarom een echt tochtje te maken. Het was prachtig weer. Ik gleed tussen de weilanden door en het voelde geweldig. ‘Ja, ik kan het nog! Wat is dat schaatsen toch geweldig.’
Je verleert het niet meer
In mijn hoofd schreef ik toen al dit blog. Ik wilde vertellen hoe het werkt. Bij schaatsen, maar ook bij zwemmen. Voor de (her)start twijfel je aan jezelf. Maar stap voor stap ga je weer wennen, krijg je meer zelfvertrouwen, je voelt dat het steeds beter lukt. Natuurlijk moet je realistisch zijn. Maar je ervaart het gewoon: ‘ik ben het niet verleerd, ik moet hooguit het gevoel weer terugkrijgen’.
Zoals bij ieder blog ben ik dan ook even advocaat van de duivel. Klopt het wel? Geldt voor zwemmen hetzelfde als voor schaatsen? Loop ik niet te hard van stapel door alle euforie? Ik kwam, al schaatsend, tot de conclusie dat je de motoriek niet verleert. Je moet wel blijven durven. En je verwachtingen goed managen. Eenmaal weer de eerste stap gezet, ontwikkelt het zich weer als vanzelf. En gaat het steeds nog beter.
Zorgen om de (zwem)veiligheid?
Is zwemmen na een langere tijd niets doen misschien toch gevaarlijker dan schaatsen? Kunnen er eerder of ergere ongelukken gebeuren? Nou…..ijs blijft natuurlijk bevroren water! Ik durf wel te zeggen dat ik écht voorzichtig was met schaatsen. En toch zakte ik zaterdag door het ijs. Een klassiek geval, botsing onder de brug. Ik hield rechts, de tegemoetkomende schaatser (waarom wachtte hij niet gewoon even tot wij er onderdoor waren!) raakte de kluts kwijt en hield links. Bam, een frontale botsing volgde. Mijn vrienden hielpen ons overeind en toen was het ‘krak’. We zakten er allemaal door.
Dan ontstaat er wel even paniek. En of het door mijn zwemervaring kwam of door de filmpjes die ik de avond ervoor bij Op1 had gezien (van de Reddingsbrigade), ik bleef rustig. Ik maakte me lang en rolde ‘hup’ op mijn zij het wak uit. En ja, ik dacht echt: ‘dat kan ik ook al!’. Ik trok de andere schaatser het ijs op, we zakten er nog een keer door, maar belandden uiteindelijk veilig aan de kant. En zijn uiteindelijk als verzopen katten veilig thuisgekomen.
Het blijft leuk
Leuk was het niet. Ik voelde de volgende dag spieren in mijn lijf waarvan ik het bestaan niet wist. En ik stond zeker niet te trappelen om nog een keer het ijs op te gaan. Maar we hebben het gelukkig wel gedaan. Het was de juiste afsluiting van kortstondig schaatsplezier. Ik kijk nu alweer uit naar het moment dat het opnieuw gaat vriezen. Hoewel dat nog wel even zal duren.
Op naar het mooie weer
Het mooie weer ligt eerder in het verschiet. Daarom is het, als de zwembaden weer opengaan, het belangrijk dat we alle kinderen die al op les zaten, snel weer laten wennen in het water. Ze zullen er vast en zeker veel zin in hebben.
En al die kinderen die staan te trappelen op de wachtlijsten? Kun je in je zwembad meer ruimte creëren? Zijn grotere groepen een optie? Kun je ouders een rol geven in het watervrij maken van hun kind? Alle kleine beetjes helpen! En op de iets langere termijn? Is er, als corona het weer toelaat, ruimte om peuterzwemmen op te zetten? Zodat kinderen uiteindelijk sneller kunnen doorstromen in de zwemlessen?
Uitnodiging voor een webinar
Ik zie allerlei mogelijkheden en deel die graag met jullie. Daarom organiseer ik een webinar over het betrekken van ouders bij de zwemlessen, waarin ook baby-peuterzwemmen aan de orde komt. Het eerste webinar op woensdag 24 februari zit vol. Daarom is op dinsdagmiddag 2 maart een tweede webinar gepland. Je kunt je aanmelden via deze link. Er is plaats voor 100 deelnemers.
Fijne week!
Titeke