In de (lange) coronatijd hebben we in de zwembaden te maken met veel kinderen die lessen moeten missen. Dat kan komen doordat de zwemles niet doorging. Of doordat kinderen in quarantaine zitten of ‘echt’ ziek zijn. Ik zie dat iedereen anders omgaat met het inhalen van lessen. Bij sommige baden is de automatische incasso stopgezet en is inhalen niet nodig. Bij anderen is inhalen wel nodig. Dat is dan een behoorlijke klus.

Mogelijkheden digitale systemen

De (meeste) beschikbare leerlingvolgsystemen maken het organiseren van ‘inhalen’ relatief gemakkelijk. Ik ben daar geen expert in, maar ik weet dat je bijvoorbeeld 2 plaatsen open kunt zetten voor inhalen. Zodat ouders daar op kunnen intekenen en zo zelf hun inhaalles kunnen plannen. Ik weet ook dat zwembaden het zo regelen dat je een inhaalles maximaal 2 weken van tevoren kunt inplannen. Je kunt ook afmeldingen in het systeem verwerken, zodat er weer een inhaalplek vrijkomt.

Voorbeelden van flexibiliteit

Het lijkt op het digitale plansysteem van mijn fitnesscentrum. Ik kan me opgeven voor een bepaalde groepsles. Vol is vol. Dit kan ook maximaal 2 weken van tevoren. Soms ontvang ik een mailtje als er een plek is vrijgekomen, dan kan ik me alsnog ‘last minute’ aanmelden.

Het lijkt ook op het digitale plansysteem van mijn kapper. Via een app kan ik kiezen met welke kapper ik een afspraak wil maken. Ik kies dan de dag die hij of zij beschikbaar is en zie daarna welke momenten nog vrij zijn. Soms moet ik een week wachten voordat er plaats is. Mijn favoriete kapster werkt 2 dagen, dus ja, dat kun je dan verwachten.

Mogelijkheden voor de zwemlessen

Als ik kijk naar de mogelijkheden van de digitale systemen, zie ik nieuwe opties om de zwemlessen te organiseren. We kunnen naast de bestaande vaste groepen altijd zorgen voor een ‘flexibele schil’ (zoals hierboven al beschreven). We kunnen ook het begrip ‘vaste groepen’ loslaten en ouders laten intekenen voor de zwemles. Zoals mijn fitnesscentrum ook doet. Het wordt dan ook mogelijk om te kiezen voor je favoriete lesgever, zoals dat ook kan bij mijn kapper. Als we van vaste groepen naar totale flexibiliteit gaan, welke voor- en nadelen komen we dan tegen?

Voordelen

 • Er is volledige flexibiliteit. Ouders kunnen intekenen wanneer zij kunnen. Vooral interessant voor ouders met wisselende werktijden.
 • Geen gedoe meer met inhaallessen. Dat scheelt het zwembad een hoop geregel en tijd.
 • Tevredenheid bij de ouders, ze hebben autonomie en kunnen het zelf regelen. Mogelijkheid voor de ‘customised’ zwemles (maatwerk).
 • Tevredenheid bij ouders, ze kunnen zelf de lesgever kiezen die bij hun kind past.
 • Nieuwe mogelijkheden voor ouders, ze kunnen als groepje intekenen op bepaalde tijdstippen. Wat dan weer leidt tot meer tevredenheid.
 • Gemotiveerde lesgevers die zich uitgedaagd voelen om het beste te geven voor volle groepen en hun best doen voor tevreden klanten.

Nadelen

 • Er is geen automatische groepsbinding voor de kinderen. Voor sommige kinderen zorgt dit voor een onveilig gevoel dat nadelig is voor het leren.
 • Soms kiezen ouders voor wisselende lesgevers, dat is niet altijd in het voordeel van het kind.
 • Inschrijving helemaal vrijlaten kan leiden tot veel niveauverschillen in de groep.
 • Het team van lesgevers moet op 1 lijn zitten, want iedereen moet de scores bijhouden.
 • Lesgevers raken gedemotiveerd door de onvoorspelbaarheid. Wie zitten er in de groep? Wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet. Een vaste groep draagt bij aan tevredenheid over het werk (werkgeluk door verbondenheid).
 • Er worden nieuwe competenties van lesgevers gevraagd.
 • Lesgevers worden gestrest en/of gedemotiveerd door de strijd die wordt gevoeld doordat ouders mogen kiezen.
 • Volledige vrijheid bij ouders kan leiden tot meerdere weken niet naar zwemles komen. Dat is niet bevorderlijk voor de vorderingen in het leerproces.

Flexibele zwemles een kans?

Ik heb vast nog wel dingen over het hoofd gezien. Ik ben benieuwd naar jullie mening. Zie je de voordelen? En wat vind je van de nadelen? Zijn de nadelen op te lossen? Wat weegt zwaarder?

Tot morgen!

Wil je de laatste mails van de Inspiratiecountdown nog ontvangen? Meld je hier nog aan! Dan ontvang je na de kerst ook de link naar alle mails.