In Samen leren zwemmen, Veiligheid, Zwembandjes, Zwemveiligheid

Het gebruik van zwembandjes wordt door veel organisaties en personen aanbevolen. In reactie op de vermissing van een meisje bij het Henschotermeer (25 juni 2019) pleit een politieman voor het dragen van zwembandjes. Je zou kunnen concluderen dat een kind dat zwembandjes draagt, veilig is in het water. Toch is dat is een misverstand. Want het dragen van zwembandjes biedt géén garantie voor de veiligheid. Ook mét zwembandjes om kunnen ongelukken ontstaan. Wanneer een jong kind met zwembandjes voorovervalt en daarbij met het gezicht in het water komt, is het moeilijk om zelfstandig weer overeind te komen. Dit geldt vooral voor ondiep waar kinderen kunnen staan. De bandjes werken dan als het ware tegen, het is voor kinderen in die situatie lastig om de voeten weer onder het lichaam te brengen, op de bodem te plaatsen en op die manier weer te gaan staan. In dieper water is dit anders, de zwembandjes zorgen er dan voor dat een kind verticaal in het water blijft hangen. Het gevaar van voorover vallen is dan minder groot.

Spelen in de zee of het meer

Wanneer je op vakantie gaat naar (buiten) water of een middagje gaat zwemmen in  zee, een meer of een camping met een zwembad, kun je beslissen of je wel of geen zwembandjes gebruikt. De meningen zijn hierover sterk verdeeld. ‘Speel op zeker, bandjes aan’ is een veel gehoord advies. Maar over welke zekerheid heb je het dan? Wanneer je in de buurt van je kind blijft of nog beter, samen met je kind zwemt, is het gebruik van zwembandjes niet nodig.

De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft. Omvallen in de zee is zowel met als zonder bandjes een onplezierige ervaring, met name als je kind nog heel onzeker is. Het is verstandig om in dat geval hand in hand de zee in te gaan of je kind te laten spelen aan het begin van de vloedlijn. Wanneer je kind zichzelf wel vertrouwt en water heel leuk vindt, zal het vooral uitgedaagd worden door de golven. Gevaar wordt dan totaal niet gezien, daar is je kind veel te jong voor. Zorg er daarom altijd voor dat je in de buurt blijft en je kind in de gaten houdt.

Dit blog is een samenvatting van de paragraaf ‘Ga bewust met zwembandjes om’ uit het boek ‘Leren zwemmen is leuk! tips voor zwemlesouders en kinderen om samen te oefenen’, geschreven door Titeke Postma.

Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

LAAT EEN REACTIE ACHTER