Summerschool Lesgever Zwem-ABC klassikaal

In het kader van de Summerschool start op 21 juli de online opleiding Lesgever Zwem-ABC Klassikaal. In 8 bijeenkomsten wordt de belangrijkste theorie van de opleiding Lesgever Zwem-ABC besproken. Je krijgt voorafgaand aan iedere bijeenkomst (les) materiaal om te bestuderen. In de online bijeenkomsten wordt de theorie praktisch gemaakt. Je gaat met andere deelnemers in gesprek en je kunt al je vragen stellen. Tussendoor kun je ook stap voor stap aan de slag met de competentie-opdrachten die je voor het examen moet maken.

De Summerschool Lesgever Zwem-ABC is bedoeld voor iedereen die graag de opleiding wil volgen en behoefte heeft aan een steuntje in de rug. De voordelen van online opleiden spreken je aan, maar zelf studeren vergt discipline en dat is soms lastig op te brengen. De Summerschool lessen helpen je op weg en zorgen ervoor dat je in en/of na de vakantie je theorie kan gebruiken voor je stage. De Summerschool is een soort ‘studieboost’ die je helpt om sneller je opleiding af te ronden en aan het werk te gaan.

Er zijn 8 online bijeenkomsten gepland. Ze beginnen om 09.00 uur en duren tot ongeveer 11.00 uur. We starten op 21 juli. De overige data zijn:

 • 28 juli, 4 en 26 augustus, 2, 9, 16 en 23 september.

Kun je een keer niet aanwezig zijn? Dat is geen probleem. Na 23 september kun je verder gaan met je opleiding en meedoen aan de wekelijkse zoom-bijeenkomsten die horen bij de ‘gewone’ online opleiding.

Na je aanmelding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving. Je kunt dan alvast een beetje rondkijken. Voor iedere bijeenkomst ontvang je ‘leeshuiswerk’ en ook een of meer video’s waarin onderwerpen kort worden toegelicht. Tijdens de bijeenkomst bespreken we dit en daarna kun je aan de slag met (een deel van) een examenopdracht. Zo doorloop je stap voor stap de theorie. Je krijgt ook tips voor je stage. Zodat je al snel zelf stukjes les leert geven.

Het lesmateriaal bestaat uit 10 thema’s:

 • Wie ben ik als lesgever? (over de rol van de lesgever en alles wat je gaat leren)
 • Aan wie ga ik lesgeven? (over de beginsituatie van kinderen)
 • Bewegen in water (over stuwen, weerstand, evenwicht, drijven, zweven en zinken)
 • Leren is leuk (over leren en het begeleiden van leren)
 • Als een vis in het water (over alle zwemvaardigheden die je kinderen gaat leren)
 • De lesgever als gids (over volgordes in het leren, methodiek en verbetertips die je kunt geven)
 • Materiaal (over uitdagend materiaal, drijf- en hulpmiddelen, stuurkaarten)
 • Organisatie van de les (over klassikale organisatie, werken in groepjes en veiligheid)
 • Communiceren (met kinderen, ouders én collega’s)
 • Lesplan als reisgids (over het zwemlesplan en de keuzes die daarin worden gemaakt)
 • Zwemmend redden voor zwembaden (om je voor te bereiden op het praktische examen)

Om zwemles te kunnen geven moet je oefenen in de praktijk. Dit doe je tijdens je stage. Je oefent net zo lang tot je voldoende ervaring hebt om zelfstandig les te kunnen geven. Dan wordt je door je docent beoordeeld. Het aantal uren stage is niet voorgeschreven. Je oefent gewoon net zo lang tot je het kunt. Heb je al heel veel ervaring? Dan hoef je minder lang te oefenen. Je hoeft je uren niet bij te houden, maar maakt als onderdeel van de competentieopdrachten wel een verslag van je stage.

Het examen Lesgever Zwem-ABC bestaat uit:

 • competentieopdrachten (die in de leeromgeving staan en voldoende moeten worden gemaakt)
 • voldoende zelfstandig lesgeven (4 beoordelingen die voldoende moeten zijn en waarvoor je oefent in je stage)
 • een C-diploma halen
 • een EHBO diploma halen
 • Zwemmend Redden voor zwembaden halen
 • meedoen aan het afsluitende groepsgesprek en dit voldoende afronden.

Na de Summerschoolbijeenkomsten ga je verder met je opleiding tot je voldoet aan alle examenonderdelen. (Je kan dan aansluiten bij de wekelijkse bijeenkomsten van de individuele leerlingen). Daarna kun je meedoen aan het groepsgesprek. Als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je het certificaat Lesgever Zwem-ABC dat wordt uitgereikt door de Nationale Raad Zwemveiligheid.

De kosten voor de opleiding zijn € 1350,00 (inclusief btw). Dat is inclusief 9 maanden gebruik van de leeromgeving, begeleiding online, beoordeling van opdrachten, de praktijkbeoordelingen en het examen.

Je kunt je aanmelden voor de opleiding door een mail te sturen naar info@propulztp.nl. Je mag ook bellen naar 06 44860998.

Heb je nog vragen? Misschien staat jouw vraag bij de veelgestelde vragen. Je mag natuurlijk ook altijd bellen of mailen: 06 44860998.