Lesgever Zwem-ABC

Online

Propulz.tP biedt de opleiding Lesgever Zwem-ABC (die leidt tot het certificaat Lesgever Zwem-ABC uitgereikt door de Nationale Raad Zwemveiligheid) online aan. Er worden geen boeken meer gebruikt. Als deelnemer log je in in een leeromgeving en word je via thema’s door alle theorie geleid.

In de leeromgeving staan competentieopdrachten die moeten worden gemaakt voor het examen. Op deze opdrachten ontvangt je feedback van de docent die ook een cijfer geeft.

Stage

Tijdens de opleiding loop je stage in een zwembad. In dit zwembad krijg je praktijkbegeleiding. Je observeert, probeert uit en gaat (uiteindelijk) zelfstandig lesgeven. Dit wordt allemaal uitgelegd in de leeromgeving. De hoeveelheid stage (aantal uren) is afhankelijk van jouw beginniveau. Er is geen vast aantal stage-uren vastgesteld. Uiteindelijk worden vier lessen beoordeeld die alle vier voldoende moeten zijn. In principe regel je je eigen stageplaats, maar Propulz.tP is altijd bereid om mee te zoeken.

Kies de opleidingsroute die bij jou past

Het is, mede door het online lesmateriaal, goed mogelijk om de opleiding individueel te volgen. Je begint wanneer het jou uitkomt, leert in je eigen tempo, op je eigen momenten én op je eigen manier de theorie.

Tijdens wekelijkse zoom-sessies ontmoet je andere deelnemers.  Je kunt daar je vragen stellen en ervaringen delen. De theorie wordt op een interactieve manier besproken. Het is ook mogelijk om met Titeke te bellen, te ‘appen’ of te mailen.

Wil je liever wat meer structuur en vaste begeleiding? Kies dan voor de klassikale opleiding die ieder jaar wordt georganiseerd in het kader van de Summerschool.

Twee opleidingsvarianten

Propulz.tP biedt twee opleidingsvarianten: ‘online standaard’ en ‘online klassikaal’.

De variant ‘online standaard’ bestaat uit:

 • 12 maanden toegang tot het online materiaal
 • leren op je eigen manier, starten op elk gewenst moment
 • wekelijkse (vrijwillige) deelname aan ‘zoom-sessies’.
 • contactmomenten op maat via zoom, telefoon en/of e-mail
 • deelname aan de besloten Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en kunt uitwisselen met andere deelnemers
 • beoordeling van  lessen in de praktijk
 • deelname aan het examen Lesgever Zwem-ABC.

De variant ‘online klassikaal’ bestaat uit:

 • 12 maanden toegang tot het online materiaal
 • starten op een vastgesteld moment
 • 8 online zoom bijeenkomsten waarin je met een groep stap voor stap door de theorie wordt geleid
 • na de 8 bijeenkomsten stroom je automatisch door naar de ‘online standaard’ variant
 • deelname aan de besloten Facebookgroep waarin je vragen kunt stellen en kunt uitwisselen met andere deelnemers
 • beoordeling van lessen in de praktijk
 • deelname aan het examen Lesgever Zwem-ABC.

De online bijeenkomsten worden verzorgd door Titeke Postma. De beoordeling in de praktijk en het nakijken van de competentieopdrachten worden soms ook door andere docenten uitgevoerd.

De kosten voor beide varianten bedragen € 1350,-. Dit bedrag is inclusief 21% btw.

Overige kosten

De opleiding voor Zwemmend redden voor zwembaden en EHBO, die nodig zijn voor het behalen van het certificaat Lesgever Zwem-ABC, zijn niet in de prijs meegenomen. De inhoud van Zwemmend redden voor zwembaden is wel opgenomen in de leeromgeving. Propulz.tP kan ondersteunen in het zoeken naar een EHBO-opleiding en kan examens Zwemmend redden voor zwembaden organiseren. De kosten daarvoor liggen tussen de € 75,- en € 150,- (inclusief korte instructie).

Aanmelding en starten

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@propulztp.nl. Je kunt op ieder moment starten. Na aanmelding ontvang je binnen 24 uur een inlogcode en kun je aan de slag. Kijk hier voor de start van de ‘online klassikaal’ variant.

Veelgestelde vragen

Online zwemles leren geven, kan dat dan?

Bij een ‘online’ opleiding heb je geen boeken meer nodig, alle theorie is online, in een leeromgeving, beschikbaar. Er zijn heel veel interessante teksten en er zijn video’s en geluidsfragmenten. En er zijn allemaal opdrachten die je direct in de praktijk kunt uitproberen. Want het échte toezichthouden en lesgeven doe je, net als bij een ‘gewone’ opleiding, natuurlijk in het zwembad!

Waarom is een online zwembadopleiding voor mij interessant?

Een online opleiding maakt het mogelijk om te leren op de manier die precies bij jóu past. Heb je al een of meerdere (sport)opleidingen gevolgd of heb je al veel lesgeefervaring? Je hoeft niet naar saaie verhalen te luisteren. Je surft snel(ler) door het lesmateriaal en richt je vooral op de onderwerpen die je nog niet (voldoende) beheerst. Vind je boeken lezen niet zo fijn en (ont)hou je meer van video’s en foto’s? Dan sluit het online lesmateriaal daar heel goed bij aan. Je ontwerpt de opleidingsroute die hele maal bij jou past.

Zijn er bijeenkomsten?

Het online lesmateriaal is zeer compleet en uitermate geschikt voor zelfstudie. Maar er zijn ook wekelijkse zoom-bijeenkomsten. Daar kom je andere lesgevers tegen die net als jij de opleiding volgen. Je stelt daar je vragen, deelt je ervaringen en wisselt uit met je docent, maar ook met elkaar in breakoutrooms. Daarnaast is er altijd contact met je docent mogelijk via de leeromgeving, via mail of de telefoon.

Krijg ik begeleiding tijdens de stage?

Jouw docent komt, bij de opleiding Lesgever Zwem-ABC, in ieder geval één keer bij jouw lessen kijken. Tijdens dat bezoek worden jouw lessen ook beoordeeld. Wil jij  veel meer begeleiding hebben? Je kunt de hoeveelheid begeleiding helemaal afstemmen op jouw beginsituatie. Misschien geef je al heel lang les en is online begeleiding wel voldoende. Misschien is er hele goede begeleiding in het zwembad en is dat voldoende om het lesgeven onder de knie te krijgen. Meer begeleiding is altijd mogelijk. Overleg voor de mogelijkheden met jouw docent.

Hoeveel uren stage moet ik lopen?

Het aantal stage-uren dat nodig is voor de opleiding Lesgever Zwem-ABC is niet vastgelegd. Iedere deelnemer aan de opleiding moet competentieopdrachten maken. Voor deze opdrachten is het nodig om te kijken en mee te doen tijdens de zwemlessen in jouw (stage)bad. Daarnaast moet je uiteindelijk (voldoende) zelfstandig zwemles kunnen geven. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om dat onder de knie te krijgen is vooral afhankelijk van jouw beginsituatie. Wanneer je er klaar voor bent, komt de docent jouw lessen beoordelen. Dit moment overleg je jouw stagebegeleider.

Hoe lang doe ik over de opleiding?

De duur van een online opleiding hangt vooral van jou af. Weet je al veel en heb je al veel ervaring? Dan kun je voor Lesgever Zwem-ABC binnen een half jaar examen doen. Heb je nog nooit lesgegeven? Dan duurt het vast langer. En dat is ook logisch. De theorie kun je zo snel leren als je zelf wilt, maar je zult voldoende praktijkervaring op moeten doen om de opdrachten te maken en te leren om les te geven. Hoe lang het uiteindelijk duurt is dus afhankelijk van jouw eigen tijdsinvestering en de ontwikkeling van jouw vaardigheid. Wanneer je erg gemotiveerd bent en veel tijd hebt, kun je deze opleiding misschien wel in drie maanden afronden. Het is aan jou.

Welk diploma haal ik?

Het online lesmateriaal is ontwikkeld en afgestemd op de opleidingen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De (competentie)opdrachten in de leeromgeving geven, als ze voldoende zijn gemaakt, toegang tot het (eind)examen Lesgever Zwem-ABC. Ook moet je in het bezit zijn van Zwemmend redden voor zwembaden, EHBO en het C-diploma van het Zwem-ABC. Het eindexamen bestaat uit een groepsgesprek. Haal je daar een voldoende voor, kom je in het bezit van het certificaat Lesgever Zwem-ABC.

Hoeveel kost de opleiding? 

Meedoen aan de ‘online standaard’ en ‘online klassikaal’ variant kost € 1350,-. Wil je meer begeleiding, dan wordt een offerte op maat gemaakt.

Wanneer kan ik beginnen?

Je kan morgen beginnen! Dat geldt in ieder geval wanneer jij je als individu opgeeft. Wil je liever meedoen aan de klassikale opleiding met bijeenkomsten, dan kan het zijn dat je even moet wachten tot de opleiding start. Online leren is enorm flexibel, je begint wanneer jij wilt!