In Banen zwemmen is leuk, Bewegen, Motivatie, Zwemmen

Al jaren verzamel ik allemaal ideeën om het zwemmen van banen en het werken aan je conditie leuk(er) te maken. In 2012 schreef ik in een blog muziek en banen zwemmen. Het is nog steeds actueel:

“Sommige lopers verklaren je voor gek (je mist het contact met de natuur!), maar ik ben zo’n hardloper die het heerlijk vindt om met muziek in de oren te lopen. Ik heb tijden gezocht naar het ritme dat me het beste lag. Heerlijk vond het ik als Madness voorbij kwam en ook Bløf (Aanzoek zonder ringen) is een hardloopfavoriet. Verschillende hardloopapp’s heb ik uitgeprobeerd, met mijn iPhone in mijn jaszak. Maar na Runkeeper en Adidas (Mi-coach) ben ik gestopt. Werken met schema’s is niet echt ‘mijn ding’. Ik heb het geduld er niet voor, reageer liever op wat er in me opkomt of waar ik zin in heb.

Ik heb ontdekt dat er inmiddels goede waterdichte iPhone-cases op de markt zijn: ‘Uit een praktijkonderzoek bleek dat ze het toestel prima onderwater konden houden zonder dat de case ging lekken’. Ja, ja! Nou, ik waag mijn Iphone er niet aan. Ik heb een waterdichte Mp3-speler aangeschaft en deze week heb ik ‘m voor het eerst goed uitgeprobeerd. En ik vind het geweldig!

Oké, de oortjes floepen wel eens los. En het geluid is niet te vergelijken met het geluid dat uit mijn iPhone komt. Maar dat is helemaal niet erg! Want zwemmen terwijl je alleen muziek hoort is een heerlijke ervaring. Ik hou van het water dat langs mijn lichaam stroomt. En met mijn favoriete muziek wordt die beleving nog meer bijzonder. Geen geklots in mijn oren, maar Coldplay. Voor mij zorgt de muziek voor een extra dimensie.

Normaal zwem ik een half uur (en dan kijk ik op de klok of ik er al uit mag…..), nu heb ik het 45 minuten volgehouden. Ik vond het zelfs jammer dat het 22.00 uur was, zonder dat ik er erg in had was iedereen vertrokken.

Mijn MP3 ‘shuffelt’ de muziek, dus het is steeds een verrassing welk volgende nummer voorbij komt. Ik blijf nieuwsgierig. Ook in het water ga ik op zoek naar mijn favoriete ritme. Mijn toppers tot nu toe? Listen to the music van de Dooby Brothers. Mijn slagfrequentie van de borstcrawl ging enorm omhoog! Met stip op 1 staat ‘Feel’ (Robbie Williams). Op dat nummer zwem ik een slome borstcrawl, maar een geweldige schoolslag. Perfect ritme. Volgende keer maar eens mijn slagen tellen……”

In 2021,

tijdens de inspiratiecountdown vervolgde ik het verhaal…..

“Vandaag de dag zwem ik nauwelijks. Mijn MP3 speler heb ik nog steeds, maar hij ligt op de bodem van de tas die ik altijd meeneem als ik trainingen geef. Hardlopen heb ik vooralsnog vervangen door wandelen. Maar de muziek is gebleven! Ik loop altijd met muziek en in het donker swing ik door het dorp.

In het zwembad is muziek, mede door de ontwikkeling van de aquasporten, al lang niet meer weg te denken. Maar kunnen we er niet veel meer gebruik van maken? Tijdens het banen zwemmen? Tijdens de zwemlessen? Stoelendans in het water of gewoon lekker uit je dak gaan in de watergewenning! Muziek leidt af, muziek is impliciet, je maakt als vanzelf bewegingen op het aangegeven tempo. En je hoeft er nagenoeg niet over na te denken. Het maakt de lessen veel gevarieerder. En het is modern! Zelfs de fysiek trainer van het Nederlands elftal laat de Oranje-internationals dansen op muziek en ingewikkelde oefeningen doen waarbij ze tennisballen gooien en voetballen passen tegelijk.”

2022

Werken aan je conditie in het zwembad is nog steeds populair. De groep banen zwemmers groeit. Het aantal ‘City-swims’ wordt volgens mij steeds groter. En dat is fijn, want banen zwemmen met een doel motiveert! Tijdens de zwemles, trainingen voor het wedstrijdzwemmen of het meedoen aan ‘trimzwemmen’ of een andere activiteit gericht op fitheid is banen zwemmen vaak een hoofdbestanddeel. Maar als je kijkt hoe het wordt aangeboden kom ik tot de conclusie dat het heel vaak enorm saai is.

Volgens mij kunnen we er veel meer van maken. Muziek gebruiken motiveert. Maar door te zorgen voor motiverende doelen, verbetering en ontwikkeling, (het laten zien van) successen, samen zwemmen en veel variatie kunnen we nóg meer mensen voor (conditie)zwemmen interesseren. Zo maak je conditiezwemmen ‘de toekomst’. Het is gezond, belast het lichaam nauwelijks en we maken het steeds aantrekkelijker. Ideaal voor heel veel mensen die aan hun fitheid en gezondheid willen werken.

Denk jij ook dat hier een kans ligt voor de zwembaden (en verenigingen?) Hoe maak je ‘conditiezwemmen’ interessant ? Zodat deelnemers gemotiveerd blijven? Welke activiteiten kun je ontwikkelen? Hoe maak je banenzwemmen tijdens de zwemlessen leuker? Ik ben benieuwd naar je mening!

Summerschoolwebinar

Deze vragen staan (ook) centraal in het webinar ‘Conditiezwemmen, de toekomst?’ op donderdag 8 september, 10.00 uur. Doe je mee? Je kunt je hier aanmelden. Kun je er niet bij zijn? Dan ontvang je een link naar de opname.

LAAT EEN REACTIE ACHTER