In Bewegen, Creatief denken, Inspiratie, Vernieuwing

Sportknowhowxl nodigde onlangs een aantal mensen uit om na te denken over sport en bewegen in 2031. Dat heeft mooie verhalen opgeleverd. Vooral die over het futuristische bezoek aan een voetbalwedstrijd van Ajax in de Johan Cruijff Arena sprak me aan. Ik kijk er naar uit! In meerdere stukken kwam de logica van bewegen naar voren. In 2031 hoort het erbij, de noodzaak is in de jaren ernaartoe alleen maar duidelijker geworden. Er wordt gesproken over ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Plezier in bewegen is hét uitgangspunt, om het te bereiken moeten kinderen meer de regie krijgen. Serious gaming, ‘betere’ trainers, geen selecties op vroege leeftijd, de omgeving zo inrichten dat je gewoon wel móet bewegen. Het klinkt me als muziek in de oren.

Vooruitkijken

2031. Dan word ik 64. Wat zal ik dan doen? Zit ik dan hele dagen achter mijn computer coaching, webinars en workshops te geven? En zou ik dat willen? Wat wil ik eigenlijk? Deze vragen spoken de afgelopen weken regelmatig door mijn hoofd. Het concrete antwoord heb ik niet. En ik verwacht het ook nog niet op korte termijn. Ik hanteer vooralsnog de strategie: hoe verandert de omgeving, wat gebeurt er allemaal, wat kunnen we verwachten en hoe kan ik daar met mijn kennis en energie op inspelen?

Zwemmen in 2031

De ideeën van anderen over 2031 inspireren me daarbij. Hoe zal het in 2031 met de zwembaden zijn? Zwemmen zal nog steeds bestaan, daarover heb ik geen twijfel. Maar wáár zwemmen we? Als ik zie hoeveel enthousiasme er is voor het zwemmen in het buitenbad (De Mirandabad in Amsterdam als pionier), dan stel ik me voor dat we dat de komende jaren blijven doen. Tel de belangstelling voor gezondheid, de ‘coldmethode Wim Hof’ en het banenzwemmen bij elkaar op en je kan er niet omheen: dit is een kans voor de buitenbaden! Misschien wordt ‘buitenzwemmen’ wel weer heel normaal of het ‘nieuwe normaal’. En ontstaat er een hele nieuwe stroming van ouders die vindt dat hun kind buiten moet leren zwemmen. Een snufje ‘zwemveilig wil je vooral in buitenwater zijn’ er overheen en je hebt een extra argument om je nieuwe product positief te framen. Misschien moeten we toch echt gaan nadenken over zwemles in de sloot of het meer.

VR-bril

Tijdens de workshop ‘Kinderen meer zelfstandig aan het werk’ stelde iemand vast: ‘Ach ja, vroeger deden we het zus, nu moet het zo. Hoe zou het er over 10 of 20 jaar uitzien?’ Tegelijkertijd vroeg iemand op Facebook: ‘Ik wil dat de kinderen blijven bewegen, moeten we dan toch gaan droogzwemmen?’ Corona daagt ons uit nieuwe oplossingen te zoeken. Misschien ontdekken we wel dat als we kinderen een ‘goede’ VR-bril geven, ze het zwemmen ‘zo maar’ onder de knie hebben. Het is een kwestie van tijd om daarachter te komen. Het brein kan het waarschijnlijk wel aan, iemand moet het gewoon initiëren.

Futuristisch of?

Er zijn nog veel andere ideeën te bedenken. Het zwembad inrichten als speeltuin, alles vast erin bouwen en het gewoon zó aantrekkelijk maken dat leren vanzelf gaat. Hier en daar in het leerproces met een beetje steun van de ‘personal zwemlesgever’. Begeleiding van ouders is niet meer weg te denken. Zij bereiden hun kind voor tijdens de online zwemleswebinars en workshops. Die zijn natuurlijk inclusief VR-bril. Het zwembad is een soort fitnesscentrum, waarin iedereen zijn eigen personal programma volgt.

Ik weet dat sommigen van jullie nu denken: nu gaat het te ver, dat gaat echt nooit gebeuren. Oké, de ideeën staan ver van de huidige realiteit, maar we weten nu niet wat over 5 jaar mogelijk is. Feit is dat we vinger aan de pols moeten houden. Zodat we de kansen blijven zien én erop in kunnen spelen.

Dat vraag veel van beleidsmakers. En van teamleiders/coördinatoren. Zij zijn de verbindende factor naar de medewerkers. Zij creëren het draagvlak, enthousiasmeren het team en zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft. Verandering leidt altijd tot onzekerheid, twijfel, weerstand, onduidelijkheid, het vraagt om systematisch pionieren. Succesvol veranderen betekent dat je futuristische ideeën moet onderzoeken, moet kijken wat wenselijk én haalbaar is, besluiten en dan stap voor stap naar je doel toewerken.

Succesvol veranderen

Dát staat ons de komende tijd te wachten: de taak om succesvol te veranderen. Wil je daar goed in worden? Wil je leren de juiste kansen te zien, te pakken en te implementeren? Ben je een teamleider of coördinator en wil je jouw team inspireren? Zodat je met elkaar flexibel in kunt spelen op alles wat om ons heen gebeurt en resultaten kunt bereiken? Dan is de opleiding Leidinggeven in het zwembad iets voor jou. Ik help je met het opzetten van het verandertraject waarmee je nú aan de slag wilt. En daarna kun je het zelf. We starten in februari. Kijk hier voor meer informatie.

 

Titeke Postma is beweeginspirator, innovator, zwemlesexpert, bewegingswetenschapper: “Ik laat je op een creatieve manier nadenken over de aanpak van je huidige werkzaamheden of in de organisatie. Daarna zet ik je op een verrassende manier in beweging. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Wat wil je bereiken? Hoe kan het ook anders?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER