In Beleving, Bewegen, Inspiratie

Iedere week lees ik met veel plezier de rubriek ‘Zegge & Schrijve’ in de Volkskrant. Geschreven door Jean-Pierre Geelen. 15 Februari ging het over ‘Happinez-taal’ met als rode draad het begrip ‘in je kracht staan’. Volgens de rubriek ‘krachtige onzin’. Het is een kreet die ook al de verkiezing ‘vaagste vaagtaal van 2011’ heeft gewonnen (vaagtaal.nl).

Inspireren

Vage woorden, Happinez-taal, onzin, dat triggert. Ik noem mezelf  ‘inspirator’, misschien is dat ook zo’n ‘vies’ modewoord? Ik sla de Van Dale en een synoniemen-website er op na. Inspireren is aanmoedigen, bewegen, drijven, stimuleren, toejuichen, motiveren, prikkelen. Hmm, wel herkenbaar. Ik vind ook ergens de beschrijving ‘iemand creatief en enthousiast maken’. Dat past wel in mijn straatje. Dat is wat ik wil.

Wat betekent inspiratie voor mij? Het houdt bijvoorbeeld in dat ik ergens ‘zin’ in krijg. Ik zie iets moois en krijg er zin in om het te gebruiken. Al mijn hele leven koop ik mooie pennen in mooie kleuren. Samen met een mooi schrijfblok (ik heb er talloze liggen) krijg ik dan zin in schrijven en mindmaps maken.

Inspiratie is ook dat ik iets leuks zie of lees en nieuwsgierig word. Lukt het echt, hebben ze gelijk? Ik ga er dan over nadenken, verder lezen of het uitproberen. Inspiratie is ook mezelf uitdagen. Ik had me bijvoorbeeld opgegeven voor de beurs ‘Vrouw Goutum 2012’. Ik moet dan zorgen voor een goed verhaal. Ik motiveer mezelf na te denken over mijn visie, producten en de nieuwe markten die ik zou willen aanboren. Het kostte wel inspanning en moeite, maar ik ben tevreden over het resultaat. Zo kom ik steeds een stapje verder.

Uitdaging

Sommige mensen krijgen ergens zin in door een geweldige beloning die in het vooruitzicht ligt. Voor mij werkt een uitdagende vraag van een opdrachtgever of, zoals laatst, van het Sociaal Fonds Recreatie. Op 22 maart organiseerden zij de ontmoetingsdag ‘Recreatietoppers’. Ter gelegenheid daarvan mochten door hen erkende opleidingsinstituten een advertentie maken voor een speciale nieuwsbrief. De opdracht was wel dat het anders dan anders moest zijn en een bijzonder aspect van je opleidingen naar voren zou moeten brengen. Spannend, zou ik het doen? Of toch niet? Wel een kans, maar wat moest er in staan?

Ik ging er goed voor zitten. ‘Propulz.tP inspireert en begeleidt vernieuwing en verandering op het gebied van bewegen, gezondheid en onderwijs’ heb ik twee jaar geleden op mijn website gezet. Ja, dat klopt nog steeds wel, maar wat is kenmerkend voor mij? Ik merk in de dingen die ik doe dat veranderen en vernieuwen heel vaak gepaard gaat met een noodzaak, er moet urgentie zijn. Daarmee krijgt het vaak de lading van moeten. Het wordt opgelegd, je kunt er niet omheen, alleen al daarom er is vaak sprake van negativiteit.

Leuk

Zou het niet fantastisch zijn als veranderen leuk kan zijn? Zodat je zin krijgt om iets nieuws (uit een training of workshop) uit te proberen? Zodat je nieuwsgierig wordt naar het resultaat? Zodat je het zelf wilt en niet omdat het moet van een ander?

Dat is wat ik wil bereiken. Ik probeer mensen uit te dagen en te motiveren zodat zij zin krijgen om ‘iets’ op een andere manier te gaan doen. Met dank aan buro18 is deze advertentie het resultaat van mijn zoektocht geworden.

Ik ben er erg blij mee! Het woord inspirator laat ik voorlopig staan. Ik blijf mezelf uitdagen om te zoeken naar manieren om iets LEUK te maken.

Waar word jij blij van? Wanneer vind jij iets leuk? Mijn eerste priveproject gaat over het opvouwen van de was….. ik denk dat ik in dit geval niet ontkom aan een geweldige beloning!

Titeke Postma is inspirator, creatief denker en vernieuwer en adviseert, initieert en ondersteunt verandering en vernieuwing op het gebied van bewegen, gezondheid en onderwijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER