In Banen zwemmen is leuk, Beleving, Bewegen, Opleiding & training, Zwemmen

Mijn zonen dammen met de Ipad. Het gaat heel goed. Ze winnen regelmatig en krijgen dan complimentjes. Van ‘Wow, je heb al drie keer van de computer gewonnen’, ‘je bent een meesterspeler!’ tot ‘Subliem, blijf zo doorgaan’. Het motiveert enorm. Ze gaan maar door. En de complimentjes blijven hun werk doen. Zijn mijn zonen echt zo goed? Ik vraag het me af, maar zeker is dat de Ipad zorgt voor een enorme drive.

Hardloophebbedingen

Ik ben sinds januari weer aan het hardlopen. Van ‘loop’gadgets maakte ik tot nu toe nauwelijks gebruik. Ik hou van lopen met mijn eigen muziek op de Ipod-shuffle. Ik heb het geprobeerd met een app op de Iphone, maar eigenlijk vind ik de Iphone te zwaar om mee te nemen. De apps van Adidas, Runkeeper en de mp3 van Evy hebben mij niet extra kunnen motiveren. Maar sinds 2013 loop ik met mijn gloednieuwe Nike plus GPS om de pols. En ik geef het toe, het werkt.

Ik ben heel simpel, met wandelen begonnen. Iedere training gaat het beter. Mijn horloge heeft dat natuurlijk in de gaten en geeft me complimentjes. Het schreeuwt (grote letters!) mij felicitaties toe. ‘Your fastest kilometer, your longest run, most calories burned!’ Ik zie wat ik heb gedaan. Het maakt me blij. Ik vind het leuk om het horloge aan te sluiten op de computer. Het maakt me nieuwsgierig, hoe is het deze keer gegaan? Ik zie waar ik langs ben gelopen en waar ik heb stilgestaan. Het is heel gemakkelijk (gaat vanzelf, hoef ik geen moeite voor te doen). En het daagt me uit (de kilometer moet de volgende keer weer sneller kunnen).

Ik heb me nog niet aangesloten bij de Nike-community. In vergelijking met anderen vind ik mezelf nog veel te slecht. Ik vergelijk me liever met mezelf, dat geeft (nu) positieve energie genoeg. Ik heb welgeteld 1 ‘friend’ bij Nike. Maar dat gaat vast nog wel veranderen.

De tel kwijt

Afgelopen week waren we op vakantie. In ‘ons’ zwembad wilde ik iedere dag 20 banen zwemmen. De eerste dag droomde ik helemaal weg. Shit, de tel kwijt. (Wat zou het toch fantastisch zijn als er voor mij geteld zou worden.) De tweede dag was ik een stuk alerter. De derde dag kwam ik tot de conclusie dat ik liever wegdroom. De vierde dag heb ik een 100-meter test gedaan. Daarna heb ik mijn 500-metertijd laten opnemen. Dat daagde uit, ik heb inmiddels voor mezelf een leuk trainingsprogramma gemaakt.

Zwemgadgets?

Ik weet inmiddels dat een motivatiegadget à la Nike+ GPS mij kan helpen! En ja, natúúrlijk, die heb je ook voor het zwemmen. Er is een horloge van Speedo, jammer genoeg nog zonder computermogelijkheden. Er is een Swimsense horloge dat kan worden gekoppeld met Runkeeper. Je hebt de Swimovate Pro, die mooie grafieken op de computer laat zien en gekoppeld is aan Facebook. Aan de top van de lijst, met een GPS (dus ook veel duurder) de Garmin Forerunner 910XT. Interessant om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen is het artikel de Swimwatch battle. Ik neem nog deze week een besluit welk horloge ik ga kopen. En dan verder zwemmen en volhouden.

Volhouden

Mijn zonen kunnen best goed dammen (ik heb vertrouwen in de Ipad), maar willen deze sport absoluut niet beoefenen. Kom nou! Het is een sport voor nerds….. Ik ga wel door met banen zwemmen! Want dat wordt met motivatiegadgets steeds leuker.

Wil je meer weten over het motiveren van banenzwemmers? Wil jij motivatiegadgets voor banenzwemmen uitproberen? Wil je je eigen trainingsschema maken of een schema voor klanten die wel wat motivatie-ondersteuning kunnen gebruiken? Kom dan naar de workshop Banenzwemmen is leuk! op 27 maart in Ommen.

Showing 2 comments
 • ergowork
  Beantwoorden

  Leuk! Hebben we ooit niet geleerd dat intrinsieke motivatie beter werkt? Maar ik herken het wel: de (extrinsieke) gadgets helpen. Ik gebruik bij het hardlopen Runkeeper en merk dat ik er zelfs asociaal van word… Even ‘op de plaats’ joggen, omdat er verkeer aankomt? Dan baal ik, want dat gaat ten koste van mijn statistieken…
  José

 • Titeke
  Beantwoorden

  Hallo José, jazeker, dat hebben we geleerd! Ik ben er ook van overtuigd dat het zo werkt. De uitdaging voor alle lesgevers, begeleiders en trainers is te zorgen dat de bewegers steeds meer intrinsiek gemotiveerd worden. De gadgets kunnen daarbij ook helpen. Je krijgt als het ware feedback met de boodschap: als je je best doet, ga je vooruit! Goed gedaan, ga zo door! Op die manier ontwikkel je een ‘groeimindset’. Carol Dweck (http://www.mindsetworks.com/) heeft daar veel onderzoek naar gedaan. Haar theorieën geven veel informatie over (leer)motivatie. Daarover een andere keer meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER