In Bewegen

Vooruit, ik doe het. Een stukje schrijven. Het kan nog net. De appelflappen zijn klaar, de boel is weer schoon, de top 2000 is inmiddels gearriveerd bij nummer 88. Stilstaan bij 2016, vooruitkijken naar 2017, het hoort er (ook) bij!

Woorden en lijstjes

Hoe zal ik het eens aanpakken? De laatste dagen kwamen allerlei leuke invalshoeken voorbij. Lijstjes maken is het populairst. De mooiste films, de mooiste televisieseries, de mooiste liedjes. Waarop ben je het meest trots? Ik merk dat terugkijken op dit jaar me niet heel gemakkelijk afgaat. En lijstjes? Dat heb ik al eens eerder gedaan.

2016, het jaar van hoop, van leven bij de dag, Japan, zelf een boek uitgeven, druk zijn met allemaal leuke dingen. Benieuwd hoe 2017 er uit zal zien. Trend is om een ‘2017 woord’ te bedenken. Zo’n woord schrijf je op en leg je overal neer en dat zorgt dan voor focus. Maar welk woord dan? Ik wil bezig zijn met motorisch leren, motivatie, bewegen, gezondheid, zwemmen, zwemveiligheid en schrijven. Maar ik kan niet kiezen!

Goede voornemens

Via het RTL nieuws hoorde ik dat de meeste Nederlanders in 2017 meer willen bewegen en sporten. In de top 5 stond verder afvallen, minder alcohol drinken en zich minder druk maken. Meer bewegen en afvallen passen ook wel in mijn lijstje. Ik ben daar overigens begin december al mee begonnen. Want ik hoor bij de Nederlanders die zich niet trouw houdt aan goede voornemens. Er moet meer druk op de ketel komen. Me iets voornemen op 1 januari is niet genoeg. Ik hou me gewoon niet aan m’n eigen afspraken. En dat vind ik dan wel weer interessant. Want waarom doe ik dat niet?

Dromen?

Ik zag in het blad Psychologie Magazine een artikel met de titel ‘Maak in vier stappen je goede voornemens waar!’. Daarin staat o.a. dat je niet teveel moet dromen. Onderzoekers concludeerden dat dromers geen doeners zijn. Teveel opgaan in positieve toekomstfantasieën verzwakt de  doelgerichtheid van mensen. Hmm, snap ik, dromer en denker, wel. In gedachten heb je je doel al bereikt, in actie komen wordt dan moeilijker.

Verder wordt in het artikel de ‘WOOP’ methode (Whish, Outcome, Obstacle, Plan) geïntroduceerd. In essentie komt deze methode overeen met de visie van Ben Tiggelaar. Maak je doel concreet en uitdagend, maak het niet te groot, bedenk hoe het zal zijn als het is gelukt en maak een plan. Ik realiseer me dat ik me verder kan verdiepen in stap 3: er achter komen wat me het meest hindert bij het realiseren van mijn wens. Waardoor precies lukt het niet?

Discipline?

In het niet zo optimistische boek van Martin Appelo (Waarom veranderen (meestal) mislukt) wordt aangegeven dat het voor duurzame verandering nodig is dat je (1) innerlijke drang, (2) discipline en (3) interne attributie hebt. Het één kan niet worden gecompenseerd met het andere. Als één van de factoren er niet is, dan lukt het niet.

Ligt het bij mij misschien aan discipline. Nee toch, ik heb heus wel discipline! 100 dagen lang heb ik iedere dag een tip gepost op mijn facebookpagina Samen leren zwemmen. En er daarna een boek van gemaakt. Ik kan het wel! Maar oké, ik geef toe, als ik het niet ‘genoeg wil’, is mijn discipline niet op z’n sterkst.

Willen

Dus blijft de belangrijkste vraag over: ‘wat wil ik?’ Ik zei het al eerder, ik kan niet kiezen! Daarom geef ik mezelf de ruimte. En sla de goede voornemens over. Ik blijf in 2017 doen wat ik leuk vind. Op verschillende manieren kijken naar mijn favoriete onderwerp ‘bewegen met plezier’. Ik brainstorm nog even over de manier waarop ik dat voor mezelf aantrekkelijk maak. Op zoek naar de kapstok om aan slag te gaan met al mijn favoriete ‘2017 woorden’.

Ik wens iedereen naast gezondheid en geluk, vooral veel creativiteit in 2017!

 

 

Titeke Postma inspireert en vernieuwt. Ze zet je op een originele, creatieve en eigenzinnige manier aan het denken over het leuk(er) maken van bewegen. Zodat bewegers ‘in beweging komen’, met plezier bewegen en daarom niet afhaken maar blijven bewegen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER