In Bewegen, Inspiratie, Online opleidingen, Vernieuwing, Zwemmen

Ik ben blij dat ik niet in de politiek zit, maar als ‘1-pitter’ werk. Ik heb deze dagen medelijden met minister Hugo de Jonge. Hij leidt een veranderingsproces waarbij de omstandigheden iedere keer veranderen. Dan moet je flexibel en wendbaar zijn, maar dat is in politiek en grote organisaties niet altijd makkelijk. De Jonge doet volgens mij heel erg zijn best en probeert zo goed als mogelijk af te stemmen. Maar als je afwijkt van een eerdere strategie ben je een zwabberaar. Hou je vast aan wat je had uitgedacht, vis je achter het net. Je doet het nooit goed.

Inspelen op omstandigheden

Maandagavond (nacht) klapte ik mijn laptop rond 01.15 dicht. Ik ben een avondmens, maar zo laat is natuurlijk niet gezond. Toch was ik blij en tevreden. Het eerste inspiratienieuws van 2021 was geschreven. Twee ‘Laat de rise-up maar beginnen’ – workshops stonden uitgewerkt op de website. Dus gewoon straks nog even checken en dan ‘hup’ de boel versturen. Maar.. toen dinsdagochtend het eerste berichtje dat ik op mijn telefoon zag een vraag van Cindy (van Erp) was, wist ik direct: ‘het moet toch nog anders’!

Stukje terug in de tijd

In maart 2019 kwam mijn zoon, Wessel Keegstra (hij studeert Sportkunde in Groningen) bij me met de vraag: ‘Ik moet een innovatief product maken voor school, kun jij niet een leuke opdracht bedenken?’ Mijn eerste reactie (die ik heb binnengehouden) was iets van ‘lekker makkelijk’, maar ik vond het ook wel een aantrekkelijke uitdaging. Dus ik zei ja. En moest ook wel echt even aan de bak, want er moest een ‘Agreement paper’ komen waarin ik allerlei verwachtingen en eisen voor het product moest beschrijven. In het kort kwam het erop neer dat ik vroeg om een product te ontwikkelen voor de zwemles dat ervoor kon zorgen dat kinderen met meer plezier leren om door het gat in het zeil te gaan. Ik wilde ook een handleiding met uitwerkingen hoe het product kon worden ingezet om de doelstelling te bereiken.

Ontwikkelproces

Samen met collegastudent Latisha Tigchelaar ging Wessel aan de slag. En natuurlijk zette ik hen op het pad van het impliciete leren en kon ik het niet laten om mee te denken. En gaf ik gegevens van 10 mensen in mijn netwerk om feedback te krijgen op het idee.

Bij de studieopdracht lag de nadruk vooral op het te ontwikkelen product, het ‘ding’. Ikzelf en iedereen die meedacht, werden vooral ook heel enthousiast over de gebruiksmogelijkheden. Het werd een nieuw zeil, gebaseerd op het aloude idee van een vormenstoof.  Leo Pouwels van Waterfly bedacht nog een paar geweldige extra toepassingsmogelijkheden (want ja, je wilt zo’n zeil natuurlijk ook graag in ondiep water gebruiken). Het werd echt iets dat je zou willen hebben als zwembad!  

Eigenlijk moest het kant en klaar worden getoond bij de presentatie. Maar ja, dat was natuurlijk niet haalbaar: te duur en neem eens een aantal zeilen mee in de trein. Het werd een prototype, geknipt uit papier, vier losse stukken, aan elkaar gezet met ringetjes. We hebben het zó goed bewaard, dat ik het op dit moment nergens kan vinden.

Klaar en beschikbaar!

Maar dat hoeft ook niet meer, want inmiddels is het product er in het echt! Wessel en Latisha gingen andere dingen doen, maar Stefan Vedder van Sportfondsen Nederland is verdergegaan met het idee. Samen met Leo, Baukelien en Christa van Zwembad de Waterwyck is het zeil doorontwikkeld en nu zijn er prachtige doorzwemschermen beschikbaar. Op de foto met de afbeeldingen van Jip. Maar ook mogelijk in ‘blanco’ of met je eigen bedrukking er op. Een gat hoeft geen gat meer te zijn! Zelfstandig oefenen en door het gat gaan is vanaf nu écht heel effectief en uitdagend.

Zwabberen

Vanmorgen vroeg dacht ik: daar moet ik natuurlijk (ook) een webinar over geven! Het impliciete leren weer even op een rij zetten en dan samen kijken naar de mogelijkheden van dit nieuwe, uitdagende product. Ik heb snel geschakeld met Stefan en Leo. Informatie over het kopen van het scherm komt zo snel als mogelijk beschikbaar.

Ik heb nu een soort zijpaadje toegevoegd aan de ‘opleidingsroute’ die al vaststond voor de komende twee weken. Hier en daar even iets aangepast, maar nog steeds op koers! Zwabberen kan heel effectief zijn. Kijk hier voor het overzicht of hier om je direct aan te melden voor het (gratis) webinar.

Hopelijk zie ik je online!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER