In Breinvoorkeuren, Inspiratie, Leiding geven, Motivatie

Inspiratie is iets anders dan motivatie. Inspiratie zorgt ervoor dat je zin krijgt om te gaan dóen. Als je eenmaal bezig bent en het lukt of levert plezier en effect op, ontstaat de motivatie om door te gaan. Ik denk dat het klopt. Ik heb stapels volgeschreven schriften met aantekeningen gemaakt tijdens congressen, workshops en opleidingen. Heel inspirerend. Maar ik heb er (te) weinig mee gedaan, ik bleef passief. Vorige week bij het Zwembadbranche congres gebeurde het weer: ideeën plopten op, enthousiasme ontstond. En ik nam me voor: deze keer ga ik voor actieve inspiratie!

LinkedIn

Daarom staat er inmiddels een achtergrondfoto bij mijn LinkedIn-profiel. Richard van der Blom leerde ons dat hierdoor meer contacten uit je netwerk je berichten ook écht gaan zien. Ik weet ook wat ik ga doen met de vragen van mensen die ik niet ken, maar die wel met mij willen linken. Ik ga ze de komende week een berichtje sturen om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Want linken zonder persoonlijk contact, dat vindt ook Richard niet handig.

Goeroe en Held

Ik beleefde de visie van ‘gastvrijheidsgoeroe’ Milo Berlijn ‘live’ in de praktijk. Zijn aanpak (hij was al actief in de bediening voordat het congres begon) was hilarisch. Hij paste zijn statement ‘als ik aardig ben voor mijn gast, is mijn gast aardig voor mij’ direct toe en hield ons een grote spiegel voor. 

‘Zwemheld’ Maarten van der Weijden vertelde zijn verhaal op een mooie manier. Ik stond in gedachten weer even in Franeker, om hem aan te moedigen. Motivatie is niet altijd vanzelfsprekend. Je wilt wel door, maar hou je het vol? Kun je focus houden op je doel? Is het erg om dat doel niet halen? Maarten is hét voorbeeld van doorzetten. Hij weet dat voor het behalen van doelen een beetje geluk nodig is, maar dat weerhoudt hem er niet van om door te gaan. Nadenken over falen is nauwelijks aan hem besteed.  En lukt het niet? Dan experimenteer je gewoon verder (’s avonds kwam het bericht dat hij opnieuw een poging gaat wagen om de Elfstedentocht te zwemmen).

Breinvoorkeuren

Tijdens de workshop Breinvoorkeuren genoot ik van de manier waarop Makheni Zonneveld ons kennis liet maken met Coby en Mark. Twee collega’s die totaal verschillend zijn. In hun manier van communiceren, behoefte aan uitdaging, waardering voor onverwachte en spontane acties en omgang met experimenteren en veranderingen.

Vanaf 2010 ben ik zelf Licentiehouder NBI®. Verschillende teams hebben al, met behulp van één van de Neethling Brain Instruments® vragenlijsten, hun breinprofiel ontvangen. Samen hebben we gekeken wat dit breinprofiel betekent voor de manier waarop ze omgaan met collega’s, ouders, kinderen en andere gasten. Mijn deelnemers aan de opleiding Leiding geven in het zwembad ontvangen ook allemaal een breinprofiel. Zo’n profiel is geen persoonlijkheidstest, maar maakt inzichtelijk welke breinprocessen je van nature gemakkelijk afgaan. 

De grootste meerwaarde voor mij is dat je breinprofiel duidelijk maakt waarom sommige taken en acties zo gemakkelijk gaan en andere veel meer moeite kosten. Je profiel zegt niks over wat je goed doet of fout. Je leert jezelf beter kennen en kunt accepteren dat sommige dingen niet goed bij je passen en andere juist weer wél. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je in je werk (en privé) een goede balans zoekt tussen wat moet (er zijn natuurlijk altijd dingen waar je niet omheen kunt, die kun je ook leren) en waar je blij van wordt, die als het ware ‘vanzelf’ gaan.

Spelend filosoferen

Hier ligt voor mij de link met de heerlijke presentatie van Lammert Kamphuis. Hij sprak over het creëren van een ‘weergaloos leven’. In zijn definitie gaat het dan o.a. over meer plezier in het werk, creatiever zijn en minder stress ervaren. Zijn verhaal begon bij Johan Huizinga die in het boek ‘Homo Ludens’ schreef over spelen. Mensen zijn volgens hem ‘uniek’, ze doen als enige diersoort dingen omdat ze er zin in hebben. Ze beleven er lol aan, intrinsieke motivatie pur sang. Het advies van Lammert is: ‘Heb je ergens niet zo veel zin in? Maak er een spel van! Of ga filosoferen.’ Er passeerden mooie citaten, waarvan ik jammer genoeg slechts een paar heb opgeschreven. In het boek van Lammert vond ik deze, die goed past bij het verhaal: ‘In wat we aangenaam vinden zijn we geniaal’ (Friedrich von Schlegel). 

Ontdek je Breinprofiel

Inzicht in je breinprofiel helpt je jezelf te leren kennen. Meer plezier in je werk ontstaat als je werk past bij wie jij bent. Dat zijn taken en handelingen die voelen ‘als vanzelf gaan’ en dat is veelal aangenaam.  Als we werk prettig vinden zijn we geniaal, dus op ons best! Het is de moeite waard om daar regelmatig bij stil te staan.

Daarom nodig ik je uit voor de workshop Breinvoorkeuren voor leidinggevenden. Daarin ga je aan de slag met je persoonlijke breinprofiel en leer je jezelf (nog beter) kennen. Daarnaast ga je jouw eigen breinprofiel als leidinggevende verkennen. Het is heel goed mogelijk dat je als leidinggevende in een rol kruipt, vanuit de gedachte dat ‘iets hoort’. Je vergelijkt je leidinggevende profiel met je persoonlijke profiel. Hierdoor kom je erg achter of je in je werk dicht genoeg bij jezelf blijft. Of misschien op een andere manier nog meer plezier kunt beleven én beter kunt worden. Interesse? Kijk hier.

Bedankt

Hoe inspiratie kan leiden tot actie. Het was een mooi Zwembadbranche congres. Ik schreef een blog én organiseer een nieuwe workshop. Nu maar hopen dat ik hiermee jou en anderen actief heb geïnspireerd. Want ik kijk er naar uit om je ontmoeten en samen de mogelijkheden van de breinvoorkeuren te ontdekken! 

Titeke Postma is beweeginspirator, zwemlesexpert, bewegingswetenschapper: “Ik laat je op een creatieve manier nadenken over de aanpak van je huidige werkzaamheden of in de organisatie. Daarna zet ik je op een verrassende manier in beweging. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Hoe kan het ook anders?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER