In Bewegen, Inspiratie, Leren, Motivatie, Zwemmen

Ik ben een echte ‘sportkijker’. Zit, soms met mijn laptop op schoot, al twee weken iedere dag voetbal te kijken. Heb inmiddels meerdere rondjes, met juichcape, in huis gerend. Vanaf 26 juni hou ik ook dagelijks de Tour (de France) in de gaten en ik kan niet wachten tot de Olympische Spelen beginnen.

Natuurlijk hoop ik dat ‘we’ zondag de wedstrijd tegen Tsjechië winnen. Dat betekent meer oranjetompouchen, spanning, gezelligheid, nieuwe fragmenten in de Jumboreclame en ook meer praten over de spelers en bondscoach van Nederland. Wie moet er spelen? Doen ze het goed?

Wat me opvalt is dat er altijd sprake is van kritiek. Natuurlijk, het kan altijd beter. Maar soms denk ik wel eens: kan het een beetje meer opbouwend? Naast de discussie over Weghorst en Malen lijkt Memphis Depay zo’n beetje de meest besproken persoon.

Memphis geblesseerd

Ik keek vorige week naar de documentaire ‘Met beide benen’ waarin hij werd gevolgd tijdens het herstel van zijn zware knieblessure. Een bijzondere voetballer met een leven waar ik niet echt jaloers op ben. Oké, hij woont in prachtige huizen, op geweldige locaties. Maar verder lijkt zijn leven best eenzaam en soms leeg. Dat beeld werd waarschijnlijk versterkt door het feit dat er sprake was van een blessure.

Memphis in 2021

Gelukkig kan hij nu weer voetballen en misschien wel de echte Memphis aan ons laten zien. Hij lijkt me iemand met een sterke behoefte aan autonomie, wil dingen graag doen op zijn eigen manier. Hij houdt wel van een beetje risico nemen en experimenteert graag. Hij weet wat hij wil en geniet van het proces.

Dat is dan weer niet altijd gemakkelijk, want zijn manier van voetballen leidt snel tot kritiek. Risico nemen vinden wij als kijkers wel oké, maar als het mislukt zijn we niet te beroerd om lekker conservatief als ‘beste stuurlui aan wal’ te reageren. We houden er niet als iets fout gaat: hoe kon je dat ook doen, dat was toch gedoemd om te mislukken!

Sam Planting schreef in de Volkskrant een column over de voornaamste klacht over Memphis: te veel balverlies.

Balverlies

Memphis verloor in de eerste twee EK-duels 42 keer de bal. Hij staat in de top 4 van spelers die de bal het vaakst inleverden. Het blijkt dat hij daar goed gezelschap heeft. Insigne (Italië), Pogba (Frankrijk) en Bale (Wales) staan er ook. Het zijn stuk voor stuk creatieve voetballers. Dat betekent dat ze nieuwe dingen bedenken en uitproberen. En dat houdt per definitie in dat er risico wordt genomen. En dat er minstens net zoveel fout gaat als goed. Balverlies hoort er dan dus bij. Bij een goede speler levert het risico ook veel positieve dingen op. Bij Memphis klopt dit. Hij was tot nu toe bij het EK bij 39% van de kansen van Oranje betrokken.

Is risico nemen goed?

Resultaten behalen en doelen bereiken kun je niet voorspellen. In het proces moet je risico’s nemen. En incalculeren dat niet alles wat je onderneemt lukt. Dat zien we bij Memphis en andere (top)sporters.

We zien het ook in de zwemles. Er zijn kinderen die net als Memphis houden van het experiment. Ze doen het per definitie anders dan wij van hen vragen. Is dat erg? Nee! Juist niet. Je hebt fouten nodig om erachter te komen wat wel lukt. Ontdekken hoe je met een schoolslag vooruitkomt gaat veel gemakkelijker als je mag experimenteren. Creativiteit en variatie is een must. Lukt iets niet? Dan is het beter om de poging te de waarderen en als lesgever een tip te geven om erachter te komen of het op die manier beter lukt.

Geniet van Memphis look-a-likes

Heb je een ‘soort Memphis’ in je zwemles? Wees er blij mee. Die varieert als vanzelf en heeft er geen enkele moeite mee. Leer de meer afwachtende kinderen om ook risico te nemen. Dat zal het leren effectiever maken.

Ik ben er zelf achter gekomen dat mijn Summer school een leuk idee was, maar geen schot in de roos. Ik nam een gok en heb weer veel geleerd.

Er is voldoende belangstelling voor de opleidingen, maar de zomer bleek geen rustige tijd. Daarom is nu al besloten dat Leiding geven in het zwembad ‘gewoon’ start in september. Bewegen in water met baby’s en peuters  en Lesgever Zwem-ABC in sneltreinvaart gaan wel door en starten vrijdag 2 juli en woensdag 14 juli.

Veel plezier bij de wedstrijd(en)!

LAAT EEN REACTIE ACHTER